Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

Párkány: jövőre épül a komposztáló és pályáznak a nyugdíjasklub felújítására is

A város nyertes pályázat alapján, vissza nem térítendő állami támogatásból épít jövőre korszerű komposztálót a Téglagyári útnál, a Fő utcán található nyugdíjasklub épületének felújítására pedig a közlekedési és építésügyi tárcánál pályáznak.

A Duna-parti település sikerrel pályázott a környezetvédelmi minisztériumnál, ezért már tavasszal elkezdik egy korszerű, ún. bioházat is tartalmazó, a konyhai és a zöld hulladékot feldolgozó komposztálóudvar építését, a Téglagyári útnál – értesült lapunk a városháza fejlesztési osztályától. Az új létesítmény 3,6 millió euróba kerül, ebből az állami támogatás 3 millió 100 ezer euró, a többi költséget a város fedezi. A berendezés teljesítménye évente 3 ezer tonna hulladék feldolgozása, az újrahasznosított hulladék mennyisége pedig évente eléri majd a 2400 tonnát. Párkánynak ezzel tulajdonképpen egy saját, új feldolgozóudvara lesz a zöld és a konyhai hulladékra, osztályozóval, fermentálóval és a hulladékudvarhoz szükséges új gépparkkal. „Mihelyst az időjárás is megengedi, feltehetően már tavasszal elkezdjük az építkezést” – tájékoztatta az Új Szót Folk Róbert, a fejlesztési osztály vezetője. A saját komposztáló azért is fontos, mert ezzel csökken a város környezeti terhelése, kevesebb háztartási hulladékot kell majd lerakatokba szállítani.

Hírdetés

Párkány egy másik projektet is kidolgozott, mégpedig a Fő utcán található nyugdíjasklub felújítására. Ezzel a közlekedési és építésügyi minisztériumnál pályáznak, 260 ezer euró állami támogatásért. Ha a város sikerrel jár, akkor a múlt század eleji, leromlott állagú épületet teljesen korszerűsítik majd. Azaz kicserélik a nyílászárókat, új, hőszivattyús, rekuperációs fűtési rendszert szerelnek be és az épületet hőszigetelik – a tető már fel van újítva. Január-február folyamán nyújtjuk be a projektet a minisztériumhoz, eredményhirdetés szintén jövőre várható – közölte Folk Róbert osztályvezető.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »