Papi lelkigyakorlatot tartottak a munkácsi egyházmegyei Szinyákon

Május 29. és június 1. között tartották a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye ukrán nyelvű papjai számára szervezett – a dicsőítés a papi szolgálat alapja témájú – lelkigyakorlatot a szinyáki lelkigyakorlatos házban, Mihajlo Sztancsisin SJ vezetésével.

Az elmélkedésekben többek között szó volt arról, hogy mi a papi szolgálat alapja, mozgatórugója. A jezsuita atya idézte Eckhart mestert, aki Isten illatát érzékelte a körülöttünk lévő világ minden rezdülésében. Mi is felfedezhetjük „Isten jó illatát” a legnyilvánvalóbb és legegyszerűbb dolgokban is, mint például a napfelkelte, egy kicsiny virág, egy finom csésze kávé, a madárcsicsergés, egy ölelés…

„A lelki élet alapja Isten dicsérete. Dicsérjük őt megnyilvánuló dicsőségének minden valóságáért és szépségéért, amely a kis és nagy dolgok létezésének egyszerűségében nyilatkozik meg. Ez a tapasztalat teszi lehetővé számunkra, hogy felismerjük a világban Isten illatát…

Ha a pap által végzett Isten-dicsőítés alábbhagy, akkor minden más elhalványul, és a szolgálat elveszíti szépségét. Isten dicsőségének, szépségének felismerése az Úr személyével való mély találkozáshoz vezet.

– mondta Mihajlo Sztancsisin, aki beszélt az Isten dicsőítéséről szóló zsoltárokról is: „Jöjjetek, örvendezzünk az Úr előtt, ujjongjunk szabadító kősziklánk előtt!” (Zsolt 95,1)

Hírdetés

Minden résztvevő lelkileg gazdagodva és megújulva térhetett haza papi szolgálatához. A jelenlévők közül néhányan megosztották benyomásaikat: 

„A lelkigyakorlat csodálatos volt számunkra, papok számára. Mihajlo atya tudta, hogyan vezessen be minket Isten dicséretének és dicsőítésének témájába, valamint a Jó Pásztor misztériumába és örömébe. Milyen nagy kegyelem ez számunkra, de milyen felelősség is Isten és az emberek előtt, hogy mi, papok, létünkkel és cselekedeteinkkel Isten dicséretét szolgáljuk. Általánosságban ezek a napok olyanok voltak, mintha felnéztünk volna a felhőtlen égre” – mondta Joseph Trunk.

„Néhány nap jó lelkigyakorlat valóban meg tudja fordítani az elmét. A lelkigyakorlat, amely a dicséretre és a hálára mint a papi szolgálat alapjára összpontosított, Isten jelenlétének csodálatos ideje volt – fogalmazott Luka Bunyak, majd hozzátette: – mindenképpen meg kell ismételni.”

A lelkigyakorlat intenzív napjai, amelyek során volt közös elmélkedés, imádság és dicsőítés, Urunk, Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepén közös szentmisével zárultak, amit a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója, Lucsok Miklós OP püspök mutatott be.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »