Pankotai Lili a pedagógustüntetésen: „Menjetek a Karmelitához, épp bontják a kordont!”

Pankotai Lili a pedagógustüntetésen: „Menjetek a Karmelitához, épp bontják a kordont!”

Öt óra körül indult meg a Kálvin térről a menet, háromnegyed órával később ért az eleje a Belügyminisztériumhoz. A várban Hadházy Ákosék újra elbontották a kordont.

Délután 4-5 óra között a Kálvin téren több száz diák, tanár és szimpatizáns gyűlt össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett demonstrációra. A szervezői feladatokat sárga mellényes diákok látják el – írja tudósításában a tüntetésről a Telex.

A menet élén egy Pintér Sándor belügyminisztert ábrázoló papírfigurát vittek. A tüntetők a Kecskeméti utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér – Apáczai Csere János utca – Eötvös tér útvonalon haladtak a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Belügyminisztériumhoz a Széchenyi térre.

A tömeget egy rendőrautó vezette fel, több rendőr biztosította a haladást. A tömeg eleje háromnegyed 6-ra ért a Belügyminisztérium épülete elé. A Belügyminisztérium előtti járda egy kötéllel van elkerítve, mögötte végig rendőrök állnak.

Máté András, az Oktatási Hálózat aktivistája azt mondta beszédében: a státusztörvény miatt ősszel már robotoló pedagógusok fognak a diákokra várni. Szerinte a szolidaritás és a tiltakozás az egyetlen megoldás.

Takács Vera, az Adom Diákmozgalom tagja szerint a tanárokra éppen most rakják rá a láncot.

Hírdetés

Egy több mint 20 éve tanító matematika-informatika szakos tanár azt mondta: ha bevezetik a státusztörvényt, nem mondhatják el az érzéseiket, hogy ne sértsék a közoktatásba vetett közbizalmat. Így megtaposva érzik majd magukat, ahogy se egy tanárnak, se egy embernek szabadna éreznie magát. Egy óvodapedagógus, „a Katica csoport óvónénije” sírva azt mondta: lesznek kollégái, akik a státusztörvény miatt azonnal fel fognak mondani, mások kivárják, hogy nyugdíjba vonulnak, de ő szereti a hivatását és nem akarja ezt tenni, ezzel a gonoszságokkal teli törvénnyel viszont őt is erre kényszerítik.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja szerint közösen érték el, hogy a magyar kormány diktatórikus módszerekhez nyúlt, de ezek után nem lehet megfutamodni. „Erőszakos kormányzásra még nagyobb erő és ellenállás lehet a válasz” – mondta. Ehhez viszont mindenkire szükség van, például a rendőrökre, egészségügyi dolgozókra is. Szerinte a státusztörvényt Dúró Dóra cselekedetéhez hasonlóan le kell darálni – idézi a felszólalót a lap.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint van eredménye a harcnak. Beszédében azt mondta, hogy hiába próbálják megregulázni őket, több mint egy éve benne vannak a sztrájk folyamatban. Köszönetet mondott a diákoknak, akik éjszakánként is virrasztottak, tüntettek a tanáraikért. Kiemelte: valamennyi nagy uniós frakció aláírt egy nyilatkozatot, amiben közösen követelték, hogy vonják vissza a státusztörvényt.

Ezután Pankotai Lili ment fel a színpadra. Beszédében azt mondta: „ha a tanáraink nem tüntethetnek, akkor mi, diákok fogunk (…) A játékszabályokat átírjuk, a sakktáblát felborítjuk (…).” Ezután felszólított mindenkit, hogy induljon el a Karmelitához, ahol éppen kordonbontás zajlik.

És valóban: Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlés képviselő a Karmelita kolostortól posztolt kordonbontós fotót:

„A Színház utcai kordon a hazugság szimbóluma. Mivel törvénytelenül van ott, újra lebontottuk” – kezdi posztját a politikus. Az „újra” arra utal, hogy korábban többször lebontották már az elmúlt hetekben a Momentummal közösen, de aztán mindig visszaállították.

Nyitókép: Forrás: Facebook/PDSZ

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »