Óvodás családi délután a Rákóczi Szövetséggel a magyar iskolaválasztás jegyében – KÉPEKKEL

Óvodás családi délután a Rákóczi Szövetséggel a magyar iskolaválasztás jegyében – KÉPEKKEL

Március 1-jén, pénteken 16 órakor párhuzamosan a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban és a somorjai Városi Művelődési Központban is családi délutánt rendezett a Rákóczi Szövetség, amelyre a két város és a régió óvodásait várták szüleik kíséretében. Mindkét eseményen néptáncpedagógusok, kézműves foglalkozások, számos gyermekprogram és az Alma együttes várta a kisgyermekeket.

A családi délután(ok) nem titkolt célja az volt, hogy hangulatos közösségi esemény(ek) keretében ráirányítsák a szülők figyelmét a magyar iskolaválasztás előnyeire, ugyanis a felvidéki szülőknek április folyamán iskolát kell választaniuk iskolakötelessé váló gyermekeiknek.

A dunaszerdahelyi rendezvény – mely a Csaplár Benedek Városi Kulturális Központ társszervezésében valósult meg – háziasszonya Ibolya Ildikó volt, aki köszöntötte a megjelent vendégeket és a közönséget, továbbá ismertette a délután programját.

Ibolya Olivér, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan ellátogattak a rendezvényre, majd a pódiumra szólította Ősi Barnabást, a Rákóczi Szövetség alelnökét, aki kifejtette, hogy a szövetség egy magyarországi központú, de tevékenységében az egész Kárpát-medencére kiterjedő civil szervezet. Sokan talán nem tudják, hogy az iskolaválasztási kampányon és az anyagi támogatáson kívül diákutaztatási programjaik is vannak, továbbá Sátoraljaújhelyen rendezik meg minden évben központi táborukat, ahol a felvidéki magyar fiatalok magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági gyerekekkel is találkozhatnak, és baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki.

Hírdetés

A Rákóczi Szövetség több mint három évtizede támogatja a magyar iskolaválasztás ügyét is, mert álláspontunk szerint magyar gyereknek magyar iskolában a helye, hiszen az anyanyelvén sajátíthatja el legjobban a tudásanyagot, és örömhír, hogy idén a magyar állam megbízásából az adminisztratív teendőket le tudja csökkenteni úgy, hogy azt a 250 eurónak megfelelő összeget, amit minden évben megkapnak az elsősök, sokkal egyszerűbben, egy online regisztráció során igényelhetik a szülők”,

fejtette ki Ősi Barnabás, akinek gondolataihoz Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere is csatlakozott.

Köszönjük meg a Rákóczi Szövetségnek, hogy mindig gondolnak ránk. Gondolnak ránk, amikor az oktatás-nevelési pénzügyi támogatás is eljut a szülőkhöz, gondolnak ránk, amikor az iskolatáska-program keretében az iskolatáskák és a különböző tanszerek is eljutnak a megfelelő helyekre, és akkor is gondolnak ránk, amikor egy koncertet hoznak a városunkba. Köszönjük meg a magyar nyelvű iskolák melletti elkötelezettségüket, hiszen ahogy Széchenyi István is mondta, nyelvében él a nemzet. Bízzunk benne, hogy a városunkban is növekedni fog a magyar iskolába beíratott gyermekek létszáma”,

fejezte be rövid beszédét Karaffa Attila.

A bevezető után a folyosón a Kodály Zoltán Alapiskola tanítói közreműködésével került sor a kézműves- és egyéb foglalkozásokra, az Így tedd rá! foglalkozásvezetője pedig néptáncolni hívta – kivételesen – nemcsak a legkisebbeket. A délután záróakkordja az Alma együttes koncertje volt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »