Otthoni praktikák rovarcsípés ellen. Mutatjuk, mit próbáljon ki

Otthoni praktikák rovarcsípés ellen. Mutatjuk, mit próbáljon ki

Kipirosodott és irritált bőr, elviselhetetlen viszketés: általában ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei. Mindenkinek van valami tuti módszere a csípések ellen, a legjobbakból gyűjtöttünk össze néhányat!

A szúnyog-, méh- vagy darázscsípések igen gyakoriak nyáron, és általában nagyon hasonló tüneteket okoznak: a bőr kipirosodik, megduzzad, jellegzetes „pukli” alakul ki a csípés helyén, és persze az intenzív viszketésről sem szabad elfeledkezni. Sajnos, nagyon nehéz megállni, mégis fontos, hogy ne vakarjuk a csípést! Minél erősebben vakarózunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a csípés helye kisebesedik, sőt akár el is fertőződhet. A legtöbb esetben a csípés okozta irritáció egy-két napon belül elmúlik, de következzen néhány tipp, amivel enyhíthetjük a kellemetlenségeket.

A zabpehelyben nyugtató, gyulladáscsökkentő, a viszketést és az irritációt is enyhítő hatóanyagok vannak, nem csoda, ha a zabos fürdőt gyakran ajánlják a kiszáradt vagy éppen a napon leégett bőr kezelésére. Ha a viszkető szúnyogcsípés ellen szeretnénk bevetni a zabot, készítsünk sűrű pasztát azonos mennyiségű (1-2 evőkanál) zablisztből vagy finomra vágott zabpehelyből, tegyük egy vékony, tiszta kendőre, és ezt tegyük a csípés helyére. Hagyjuk rajta 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le a bőrt.

Hírdetés

Szintén rendkívül jótékonyan hat a bőrünkre az aloe vera:

a tiszta zselé nyugtat, hidratál, hűsít és csökkenti az irritációt is. Az aloe verából nyert zselét vékony rétegben tegyük a csípésre, és hagyjuk rá is száradni, csak ezután öblítsük le.

A szódabikarbónát sokoldalúan felhasználhatjuk – nemcsak a konyhában, de az egészségünk megőrzéséhez is. A rovarcsípések ellen is hatékony, mert csökkenti a fájdalmakat és a viszketést, enyhíti a bőrpírt is. Keverjünk össze egy teáskanálnyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrűbb pasztát kapjunk, ezt tegyük a csípésre, majd 10-15 perc múlva öblítsük le. Naponta többször is ismételhetjük! Ügyeljünk azonban arra, hogy a csípés „zárt” legyen, vagyis csak akkor alkalmazzuk a szódabikarbónát, ha még nem vakartuk el a csípést!

Ne feledjük azonban, hogy az egész testen megjelenő kiütések, hányinger vagy hányás, hasi görcsök, ödémásodás vagy légzési nehézségek esetén haladéktalanul orvoshoz kell menni! Ezekben az esetekben a csípés allergiás reakciót okoz, ami életveszélyes állapot, és házi módszerekkel sajnos nem enyhíthető!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »