A csallóközi biciklitúrák keretében az ártéri erdő közepén lévő hajóroncsokhoz is elviszik a turistákat

A csallóközi biciklitúrák keretében az ártéri erdő közepén lévő hajóroncsokhoz is elviszik a turistákat

A turisták kerékpárral és szakértők kíséretében fedezhetik fel az egyedülálló Duna-parti tájat. Történelmi tényeken és legendákon keresztül ismerhetik meg, hogyan keletkezett, miért kell védeni, és melyek a legnagyobb kincsei.

A Nagyszombat megye Kerületi Idegenforgalmi Szervezete (KOCR) által szervezett csallóközi kerékpártúrákra június minden szombatján kerül sor. Jegyek a krajzazitkov.sk oldalon kaphatók.

A Nagyszombat megye déli részén található területet az európai folyó medre, annak ága, a Kis-Duna, rövid szakaszon pedig a Vág határol. Ez Európa legnagyobb folyami szigete és egyben hatalmas ivóvíz tározója.

„A Csallóköz egyik vonzerejének számító vízi turizmus után az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a rekreációs kerékpározás sokrétű lehetőségeire ebben a régióban. Idén is víztől vízig szállítjuk az érdeklődőket és kerékpárjaikat a kerékpáros busszal Dunaszerdahelyről Bősre, amelyen keresztülhalad a Duna menti kerékpárút. Utána elérik a Csicsói-holtágat, amely a júniusi kirándulások egyik vonzereje, és amely a Nagyszombati Élményrégió idei újdonsága”

– mondta Agáta Mikulová, a KOCR igazgatója.

Hírdetés

A kerékpártúra résztvevőinek helyi idegenvezetők mutatják meg a környék minden érdekességét. Szó lesz a medvei híd történetéről, valamint a Duna szerepéről a második világháborúban. A turisták a történelmi események, köztük az 1965-ös árvíz révén ismerhetik meg jobban ennek az egyedülálló régió kialakulásának a körülményeit.

A Csallóköz körüli kerékpártúra egyik állomása a Csicsói-holtág lesz, ami egy védett természetvédelmi terület, és amelyet a helyiek Lion-tónak hívnak egy egykor itt letelepedett olasz után.

 „Tudták, hogy egy ártéri erdő közepén rozsdás hajóroncsokra lehet bukkanni? Az idegenvezetők arról fognak beszélni, hogyan segítettek Csallóköz lakosainak 1965-ben, amikor a Duna teljes mértékben megmutatta pusztító erejét“

– mondja Petra Hencelová, a KOCR-től.

Júniusban minden szombaton szerveznek kerékpáros túrákat a Csallóközbe. A sík terepen való könnyű utak résztvevőinek nincs szükségük speciális felszerelésre, csak frissítőre, saját kerékpárra és jó hangulatra. A férőhelyek száma korlátozott, ezért szükséges a helyek előzetes biztosítása a krajzazitkov.sk oldalon történő jegyvásárlással.

SITA, krajzazitkov.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »