Danko üdvözli a parlamenti határozat egyhangú elfogadását

Danko üdvözli a parlamenti határozat egyhangú elfogadását Mészáros Richárd2024. 05. 21., k – 16:05

Andrej Danko, az SNS elnöke és a parlament alelnöke üdvözli, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet elítélő parlamenti határozatot. Azt is elárulta, a saját maga és a pártja nevében is elnézést kér a házbizottság ülésén azért, hogy közvetlenül a merénylet után elragadták az indulatai.  Az SNS javaslatokat terjeszt elő a média és az internetes vitafórumok, online platformok működésével kapcsolatban.

Danko a sajtótájékoztatóján közölte, hogy törvényt készítenek elő az internetes kommentelők regisztrálásával kapcsolatban, például a bűncselekményeket helyeslő hozzászólók azonosítása érdekében. Terveik között szerepel egy ún. nemzeti médiahatóság létrehozása, amely a médiát és az online platformokat fogja ellenőrizni.

„Szigorú törvényt készítünk a média és a személyiségi jogok védelmével kapcsolatban, hogy a jogaikban megsértett személyek pontosan tudják, kihez, melyik szerkesztőséghez kell fordulniuk, és pontosan szabályozzuk a helyreigazításra vonatkozó határidőket” – jelentette be Danko. A szerkesztőségeknek meghatározott idejük lenne arra, hogy állást foglaljanak a megjelent cikk tartalmával kapcsolatban, és téves információ vagy hazugság megjelentetése miatt a kiadókat és működtetőket terhelné a felelősség. Danko leszögezte, nem akarják korlátozni a médiát, de igazolniuk kell az állításaik valódiságát.

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Elítélte kedden a parlament a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. 

A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

„A szlovák parlament megdöbbenéssel és mély aggodalommal értesült a Robert Fico kormányfő elleni merényletről, melyet nyilvánvalóan politikai indíttatásból követtek el, és a lehető legélesebben elítéli a történteket. A parlament elutasít mindennemű erőszakot, és különösen ezt az erőszakos cselekményt, melyet a merénylő csakis azért követett el, mert a politikai nézetei eltérnek a kormányétól” – olvasható a határozatban.

A parlament felszólította az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, a társadalmi megbékélés elősegítésére törekedjenek, és hagyjanak fel a gyűlölködő retorikával.

A parlament leszögezte, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, de munkájuknak a tényeken kell alapulniuk, nem a gyűlöletkeltésen. „Az emberek nem válhatnak támadások célpontjává a politikai nézeteik miatt, mivel a pluralitás, a sokféleség és az eltérő nézetek elfogadása a szabad és demokratikus társadalom alapját képezik” – áll a nyilatkozatban.

A határozat javasolja a kormánynak olyan biztonsági intézkedések bevezetését, amelyek megakadályozzák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni további erőszakos, politikai indíttatású támadásokat. A törvényhozás gyors felépülést és a kormányfői posztra való mihamarabbi visszatérést kívánt Robert Ficónak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »