Osztozva a szolgálat örömében – Karitászönkéntesek találkozóját tartották Győrben

Az egyházi év vége felé közeledve immár negyedik alkalommal rendezték meg a Győri Egyházmegyei Karitász önkénteseinek találkozóját november 4-én a Brenner János Hittudományi Főiskolán, közel ötven karitászönkéntes részvételével.

A találkozó szentmisével kezdődött, melyet Veres András megyéspüspök mutatott be a győri hittudományi főiskola kápolnájában.

Homíliájában a főpásztor Borromeo Szent Károly liturgikus emléknapja kapcsán a szent példáját állította az önkéntesek elé.

Különleges hivatás a karitászönkénteseké, akik szeretetet visznek el azokhoz, akik súlyos hiányt szenvednek anyagiakban és lelkiekben. Elsősorban hozzájuk, a szemérmes szegényekhez van a Karitásznak hivatása, hogy Krisztus szeretetéből táplálkozó küldetését beteljesíthesse – hangsúlyozta szentbeszédében Veres András püspök.

A szentmise után Lőrincz Attila győri karitászigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Lőrincz Pál bencés szerzetespap, a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász igazgatója tartott előadást, Karitászlelkiségünk alapjai és szárnyai címmel.

XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikáját elemezve szólt a karitászlelkiség lényegéről, különös hangsúlyt fektetve a közösségépítés fontosságára, illetve a terhek és örömök közös megosztására.

Hírdetés

Ezt követően a résztvevők kisebb csoportokban beszéltek helyi karitászcsoportjuk életéről és az előadásban elhangzottakról.

Varjasné Virág Erzsébet a nyári karitászképzésrő szóló tanúságtevő élménybeszámolóját követően bemutatkoztak az idei Caritas Hungarica díjas karitászönkéntesek, Csapóné Obendorfer Erika (Magyaróvár), Kránitz Péter (Magyaróvár) és Tóth János (Lébény); majd új kezdeményezésként karitászzászlót vehetett át az a négy karitászcsoport, akik 2023-ban kiemelkedő munkát végeztek.

A találkozó a karitászfogadalom megújításával zárult.

Forrás: Győri Egyházmegyei Karitász

Szöveg és fotó: Paksa Balázs/Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »