Összhangban a természettel (Építészeti seregszemle)

Ember és természet kapcsolata, a fenntartható és a természettel összhangban lévő építészet szükségessége, a rombolás nélküli alkotás témái mentén szervezték a Human ± Nature elnevezésű Arhitectura.6 biennálét, amelynek Brassó után Sepsiszentgyörgy a házigazdája. A Romániai Építészkamara Brassó–Kovászna–Hargita, Szeben–Vâlcea és Maros megyei területi kirendeltségeinek közös rendezvénye keretében nyitották meg kedd délután a szabadtéri építészeti vándorkiállítást Sepsiszentgyörgy főterén.

Annak okán, hogy a Kovászna és a Hargita megyei közösségek kultúrája eltér az együttműködő másik négy megyéétől, az itt alkotó építészek munkái sajátos jelleget képviselnek – hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján a Romániai Építészkamara Brassó–Kovászna–Hargita területi kirendeltségének elnöke, Răzvan Ion Dracea. Ebben a két megyében hangsúlyosabban jelennek meg az építészetben a hagyományos helyi mesterségek, és talán jobban figyelnek arra, hogy az itt fellelhető természetes anyagokat, a fát és a követ használják. Az építészet művészet, és ezt az itteni szakemberek kiállított munkái is igazolják – mondotta.

Az épített és a természeti környezet kortárs viszonyáról beszélt Kovács Kázmér sepsiszentgyörgyi építész. Szerinte az építészet a legláthatóbban és a legtartósabban tükrözi az emberi természetet, éppen ezért tudatosan kell törekedni arra, az ember építsen úgy, hogy ne rombolja a természetet. Példaként hozta fel a Csomád-hegységben lévő Mohos tőzegláp pallórendszerét, amely az ember és természet összhangjának beszédes megvalósítása.

Sepsiszentgyörgyön lehetőségük van az építészeknek az alkotásra, a kollégák figyelnek egymásra és tudatában vannak annak, hogy felelősek egy olyan szemléletváltás megvalósulásáért, amely a fenntartható építészetet helyezi középpontba – foglalható össze Török Áron mondandója. A többszörösen díjazott sepsiszentgyörgyi építész szerint kialakulóban van egy helyi építészeti iskola, és ő személy szerint örvend, hogy ennek részese lehet.

 

Hírdetés

 

Néha nem éppen egyszerű egyensúlyt teremteni az alkotómunka és a törvények betartása között, de törekedni kell rá – fűzte hozzá az elmondottakhoz Ruxandra Carmen Bersan, Sepsiszentgyörgy főépítésze.

A hetedik alkalommal szervezett Arhitectura.6 alapeseménye az építészeti versenykiállítás, amelyre február és május között lehetett nevezni, a szakemberekből álló zsűri ezek közül választotta ki a kiállított munkákat. Ezzel párhuzamosan fiatal kezdő építészeknek is szerveztek versenykiállítást, ezekről a www.arhitectura6.ro honlapon lehet bővebben tájékozódni. A Human ± Nature kiállítás szeptember 20-ig marad Sepsiszentgyörgyön, majd továbbvándorol Csíkszeredába, Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Nagyszebenbe, Marosvásárhelyre, Szászrégenbe és Râmnicu Vâlceára.

A szintén kedden megnyitott Nature in Focus című fotókiállítás alkotói kontrasztokat rögzítettek a természetből, a Kokojza Kávézóban látható tárlat szeptember 20-án költözik az építészeti kiállítással együtt a következő helyszínre.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »