Nagybajcsnál megkezdődött a Duna tetőzése – Budapesten elmaradhat az új rekord

Nagybajcsnál megkezdődött a Duna tetőzése – Budapesten elmaradhat az új rekord

Rajkánál, ahol belép a Duna Magyarországra, illetve az alatt, körülbelül Nagybajcsig megkezdődött a folyó tetőzése. Budapesten és Budapest felett mindenhol a legintenzívebb védekezési munkálatok zajlanak – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel.

Nagybajcsnál a Duna várhatóan 850-855 centiméter körüli vízszinttel fog tetőzni a nap folyamán; a szóvivő érdekességként jegyezte meg, hogy bár 2013-ban ez 908 centiméteren volt, ez még így is egy hatalmas víztömeg, ezért a Szigetközben, Győr felett az állami töltésvonalak folyamatos figyelése, a kísérőjelenségek azonnali megtalálása a vízügyes vízőrszolgálat legfontosabb feladata jelenleg. „Ahol kell azonnal erősítenek, magasítanak a gátakon, a töltéseken” – fogalmazott.

Kicsit más jellegű a munka a Dunakanyarban, ahol még emelkedik a vízállás. Ott folyamatosan folyik a homokzsákolás, megfeszített erőkkel dolgoznak a vízügyes műszaki irányítók mellett a katasztrófavédelmi szakemberek, illetve a katonák, és rengeteg civil. A Budapest feletti szakaszokon mindenütt harmadfokú a készültség, tehát 24 órás figyelőszolgálat működik. Nagyon sokfelé, ahol önkormányzati védekezés van, mobilgát tartja a vizet, mint például Nagymaroson.

Hírdetés

A fővárost illetően Siklós Gabriella elmondta: a legfrissebb számítások szerint a Duna vízszintje beállni látszik, 850 centiméter körül tetőzhet Budapesten, amit szombatra vár az Országos Vízjelző Szolgálat, hogy pontosan mikor, azt a későbbiekben fogják pontosítani a következő 24 órában. Az InfoRádió érdeklődésére válaszolva megerősítette: a rekordszint megközelítését vagy megdőlését lassan ki lehet zárni. Ugyanakkor nagyon-nagyon lassú apadás várható, tehát sok napig itt lesz velünk ez a víztömeg – hangsúlyozta.

Pozsonyban szerdán másodszor is tetőzött a Duna. A magyarországi szakaszon jelenleg úgy tűnik, hogy ellaposodik a folyó, újabb tetőzést a szakemberek nem látnak, de ez bármikor változhat.

Kitért arra is, hogy a kellemes, csapadékmentes őszi időjárás a védekezi munkálatokat segíti, de az árhullámot illetően a Duna vízgyűjtőjét, illetve az ottani hőmérsékleti határokat kell figyelniük, mert nagyon sok függ attól, hogy milyen gyorsan olvad az a hómennyiség, ami Ausztriában esett. Pillanatnyilag úgy látszik, hogy ott is inkább száraz időjárás lesz a következő négy-hat nap, messzebbre viszont nem látnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »