Összeönti adatkupacát a KSH és az NGM

Összeönti adatkupacát a KSH és az NGM

A megállapodás célja, hogy a két fél közötti információcserének szakmai és technikai keretet adjon.

Stratégiai megállapodást kötött a KSH és az NGM az adatgyűjtési költsége és adatszolgáltatói terhek csökkentése, az adatintegritás növelése érdekében, egyben megállapodtak a két intézmény közötti adatátadás kereteiről – közölte a KSH kedden.

A közlemény szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a KSH részéről Kincses Áron elnök írta alá a dokumentumot.

A megállapodás célja, hogy a két fél közötti információcserének szakmai és technikai keretet adjon. Az újabb adminisztratív adatforrások használata kivált hagyományos adatfelvételi módokat, ezáltal csökkentve mind az adatszolgáltatói terheket, mind az adatgyűjtési költségeket, miközben nagyobb időbeli és területi lefedettségű adatokat biztosíthatnak, emellett hozzájárulhatnak a részletesebb, pontosabb és gyorsabb adatközlésekhez, a piacra kerülési idő csökkentéséhez – írták.

Hírdetés

„A Központi Statisztikai Hivatal számára stratégiai jelentőségű az adatszolgáltatói terhek és adatgyűjtési költségek csökkentése, valamint a hivatalos statisztikák minél gyorsabb előállítása, a piacra kerülési idők csökkentése, melynek egyik eszköze az új, adminisztratív adatforrások felkutatása és integrálása a statisztikakészítési folyamatba” – idézi a közlemény a KSH elnökét.

Czomba Sándor a közlemény szerint azt emelte ki: a munkaerőpiac folyamatai érdemi hatással vannak a magyar gazdaság alakulására, így az ezzel kapcsolatos gazdasági mutatók gyors, naprakész információcseréje elengedhetetlen a sikeres foglalkoztatáspolitika kialakításánál.

A kétoldalú megállapodásnak köszönhetően a gyorsabb adatcsere hozzájárul a kormányzati döntések és intézkedések hatékonyabb végrehajtásához, megalapozza, emellett elősegíti azok előkészítését – tette hozzá.

A közleményben kiemelték: az adminisztratív adatforrások bevonása révén a KSH még hatékonyabban és gyorsabban tud reagálni a társadalmi-gazdasági folyamatok változásaira. A most megkötött megállapodás egy újabb fontos lépés ezen az úton, hiszen lehetővé teszi, hogy a hivatal részletesebb statisztikai adatokat biztosítson a döntéshozók, a kutatók és a gazdasági, valamint a társadalmi élet szereplői számára. Az együttműködés hozzájárul továbbá ahhoz is, hogy naprakész és átfogó információk álljanak rendelkezésre, elősegítve ezzel a fenntartható és megalapozott gazdasági tervezést és szakpolitikai döntéshozatalt is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »