Örökfogadalmat tett Pakot Géza jezsuita szerzetes

Örökfogadalmat tett Pakot Géza jezsuita szerzetes

Október 7-én tette le örökfogadalmát Pakot Géza SJ a budapesti Jézus Szíve-templomban. A szertartáson a szentmisét celebráló András Attila SJ provinciális mellett számos más magyar jezsuita is részt vett – együtt adtak hálát azért, hogy a Jézus Társasága ezzel végérvényesen tagjai közé fogadta Pakot Gézát.

A Jézus Társaságában a képzés legendásan hosszú. Ebből adódik, hogy a teljes jogú, az összes fogadalommal megpecsételt tagságot a legtöbb esetben olyan rendtagok nyerik el, akik adott esetben már évek óta szolgálnak szerzetesként vagy felszentelt papként. Közéjük tartozik Pakot Géza SJ is, aki október 7-én tette le ünnepélyes fogadalmát a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban. Nem véletlenül ekkor: 2006-ban ugyanezen a napon, Rózsafüzér Királynője ünnepén szentelték pappá Farkaslakán.

A rendi szabályok szerint a Jézus Társaságához csatlakozók először első – egyszerűnek is nevezett, de a maguk részéről örök érvényűnek tekintett – fogadalommal kötelezik el magukat a jezsuita lét mellett; szegénységet, tisztaságot és engedelmességet ígérve elöljárójuknak. Ha pedig az ezt követő sokesztendős formáció után az elöljáró elérkezettnek látja az időt, az illető leteszi ünnepélyes fogadalmát, melynek értelmében külön engedelmességgel kötelezi el magát a mindenkori pápa mellett, különös tekintettel arra az esetre, ha az egyházfő bármilyen szolgálatra küldeni akarja.

Ezzel az aktussal a rend is kinyilvánítja, hogy igent mond az adott jezsuitára, s a rendtag ettől kezdve válik úgynevezett professzussá, vagyis teljes jogúvá.

„Ez a beérkezés ideje. Régi szóhasználattal ilyenkor a társaság úgymond bekebelezi a rendtagot, vagyis kinyilvánítja, hogy a jezsuita teljesen az övé lesz – fogalmazott az ünnepélyes szentmise elején András Attila SJ provinciális. – Szolgáljon ez nekünk, akik már letettük ünnepélyes fogadalmunkat, megerősítésként, és előre tekintő hivogatásént azoknak, akik még előtte állnak. A sok, próbatételeket, kihívásokat is tartalmazó esztendő után ilyenkor

Hírdetés

De ez mégsem végállomás: az immár teljes jogú jezsuita újabb és újabb küldetéseket kap a társaságtól, és arra van meghívva, hogy folyamatosan legyen füle meghallani az Úr hangját.”

Pakot Géza 2005-ben diakónus volt Londonban, 2006-ban segédlelkész Szegeden, majd 2007–2011 között a szegedi Szent József-templom és a Kaszap István Kollégium igazgatójaként tevékenykedett. 2011–2013 között kollégiumigazgató, illetve egyetemi lelkész volt Marosvásárhelyen; 2014-ben egy évre lelkészként visszatért a szegedi Szent József-templomba. 2015-ben iskolalelkészként szolgált Miskolcon, 2015–től 2024 nyaráig Szatmárnémetiben volt iskolalelkész, 2021-től pedig az ugyanott lévő jezsuita templomban plébános is – elöljárója innen hívta Budapestre, a Fáber Péter közösségbe.

„Tizenhat szerzetesi év után úgy látom, az ember hivatása férfiként apa, nőként pedig anya legyen. Ez azt jelenti, hogy alapvető viszonyunk a világhoz szerető kapcsolatként valósul meg. Az már másodlagos, hogy valaki ezt családapaként vagy papként éli meg, avagy akármilyen más életállapotban. A lényege, hogy örökbe tudja fogadni az egész világot, és így helyesen viszonyulva ahhoz, minden lépésében megtalálja a szeretetet, azaz Istent” – vallja Pakot Géza.

Hivatástörténete ITT olvasható.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »