Örményország hazaküldi az orosz határőröket

Örményország hazaküldi az orosz határőröket

2024. 03. 12.

Örményország augusztus 1-jével felmondta a Jereván közelében lévő, legnagyobb nemzetközi repülőterére telepített orosz határőrökről szóló szerződést – jelentette be Nikol Pasinján miniszterelnök kedden.

Az örmény határőrség levélben értesítette orosz kollégáit arról, hogy az örmény határőrök saját maguk is képesek ellátni a szolgálatot a Zvartnoc repülőtéren – mondta sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője megerősítette az intézkedést. A kapcsolatok minden szinten folytatódnak – jelentette ki Peszkov, de nem tért ki a részletekre.

Hírdetés

Egy kétoldalú megállapodás értelmében orosz katonák a Szovjetunió felbomlása óta állomásoznak a Jerevántól nyugatra fekvő Zvartnoc Nemzetközi Repülőtéren, felügyelve az Örményországban állomásozó orosz csapatok utánpótlását.

“Örményország kifejlesztette a saját biztonsági kapacitásait, és saját erőből tudja biztosítani a repülőteret” – jelentette ki a múlt héten Armen Grigorján, az örmény nemzetbiztonsági tanács titkára. A repülőtéren áthaladó orosz katonai szállítások is jelentősen csökkentek – tette hozzá.
Nikol Pasinján szerint a kérdés inkább technikai, mintsem politikai vagy geopolitikai jellegű.

Örményország és hagyományos szövetségese, Oroszország között mindazonáltal hűvösebbé vált a viszony. Jereván kifogásolta, hogy Moszkva ígérete ellenére nem nyújtott segítséget, amikor az elmúlt években Azerbajdzsán területeket foglalt vissza az örmények lakta szakadár azerbajdzsáni beékelődésből, Hegyi-Karabahból, sőt az orosz békefenntartók jelenléte ellenére tavaly ősszel egynapos villámháborúval vissza tudta foglalni az enklávét.

Nikol Pasinján február elején az örmény közrádióban azt mondta: Örményország nem hagyatkozhat tovább Oroszországra mint legfőbb védelmi és katonai partnerére, mert Moszkva több alkalommal is cserben hagyta. Február végén pedig bejelentette, hogy Örményország felfüggeszti részvételét a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB).

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »