Orbán Viktor: a jog és a valóság elválik egymástól – frissülő cikk

Orbán Viktor: a jog és a valóság elválik egymástól – frissülő cikk

Ismét interjút adott a kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban.

A veszélyhelyzet megszűnésének várható idejéről azt mondta, hogy a jog és a valóság elválik egymástól: a veszélyhelyzetet az Országgyűlés megszünteti, a rendkívüli jogrend véget ér, de a vírus itt marad, ezért a járványügyi készültség marad.

1. tovább működik az operatív törzs, létrejött egy azonnali bevetési egység egy esetleges fertőzéshalmozódás esetére

2. tovább működik a kórházparancsnoki rendszer az őszi hullámra való felkészülésre

3. a tiszti főorvos jogkörét megerősítik

A miniszterelnök úgy vélte, nálunk gazdagabb országok is pórul jártak a koronavírus miatt, míg a viszonylag kisebb pénzű országok sikeresen védekeztek, amit az állampolgárok szabálykövetésével, a gyors kormányzati döntésekkel és az eltökélt orvosok, ápolók munkájával, ezek együttesével indokolt.

Az idősekre vonatkozó és az idősotthonokkal kapcsolatos enyhítésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: nem szabad lerombolni az eddig elért eredményeket, sok életet mentettünk meg a rájuk vonatkozó korlátozó intézkedésekkel.

Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik, amit nem fogadnak el, az bármilyen hasznos is, nem fog működni. Az őszi járvány előtt egyetértési pontokat kell létrehozni, ezt fogja szolgálni a nemzeti konzultáció.

Hírdetés

„Minden másnap kapok egy átfogó jelentést a munkaerőpiacról és a munkanélküliség kérdéséről, valamint arról, hogy a kormányzati intézkedések milyen hatékonysággal működnek. Az utóbbiakkal megmentett munkahelyek száma jóval egymillió fölött van. Szerintem ezek az eszközök működnek. A célunk világos: nem segélyt akarunk adni, hanem azt biztosítani, hogy mindenki hozzájuthasson a családja életének biztosításához szükséges pénzhez” – fejtette ki Orbán Viktor.

A gazdasági visszaesés utáni építkezésről elmondta:

ilyen szoros összefüggés és a kormányzás és a jó kormányzás, valamint a gazdasági helyzet között még nem volt, mint a következő másfél évben lesz

– hangsúlyozta. Az állami gazdálkodás általában fontos, nem a legfontosabb része a gazdaságnak – de nem most. Most fordítva van, hiszen most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk, ezt végrehajtani csak a kormány vezetésével lehet. „Ha jól csináljuk a következő másfél év kihívásait, akkor csodálatos eredményt fogunk elérni” – mondta, hozzátéve, hogy széles együttműködést kell kialakítani.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elhangzott: bizakodó abban, hogy több pénz áll majd rendelkezésre, de készülni kell a járvány második hullámára, valamint még senki sem tudja, hogy az első hullám mennyire vetette vissza a gazdaságokat. Megemlítette az OECD előrejelzését, aminél ő ugyan optimistább, de figyelembe kell venni az erős negatív hatásokat.

A korábbi gazdasági válság sikeres kezeléséből látszik, mi vált be és mi nem, mondta Orbán Viktor. Állami munkahelyteremtés, képzés, segély helyett munka, ezek jó és kipróbált eszközök, „ezért tudunk felelősséget vállalni a jövő évi költségvetésért”.

A mostani intézkedéseket is a „mellettem működő gazdaságpolitikai agytröszt” állította össze (igaz, a felelősség az övé és a kormányé), és ők új eszközöket is javasoltak. Ilyen volt a hitelmoratórium, több mint 2000 milliárd forint maradt kint az embereknél, a lakosság és a vállalatok nagy része is igénybe vette. Ráadásul kifejezetten a kevés pénzzel rendelkező embereknek jelentett segítséget és ez az ország többségét jelenti. Ugyanakkor az ország egyharmada nem vette igénybe, ők rendelkeznek a további fizetéshez szükséges tartalékokkal –

„ez egy olyan érem, aminek mindkét oldalát nézve mosolyog az ember”

– mondta a kormányfő. Hozzátette a bankadóval kapcsolatban, hogy amióta a bankadót a gazdaság élénkítésére fordítottuk, azóta válasághelyzetben is van párbeszéd, „nem vita nélküli de van”. Most is meg tudtunk egyezni, bár nem kedvelték a hitelmoratóriumot és a bankadót sem. „Ha van erős kormány, annak erős támogatottsága, akkor a világ nagytőkéseivel is megállapodásra lehet jutni” – emelte ki Orbán Viktor.

Az önkormányzatok és a költségvetés témájával kapcsolatban hangsúlyozta: muszáj részt venniük a védekezésben az önkormányzatoknak is, ahogy mindenki másnak is. A védekezés kulcsa ugyanis nem a pénz, hanem az összefogás. „Ha valaki elkezd kibújni a védekezésből és a korányzat ezt megengedi, akkor mindenki ki akar bújni” – illusztrálta indokait Orbán Viktor. Hozzátette: jövőre az önkormányzatok több pénzből fognak gazdálkodni, és ha jól sikerülnek a gazdaságvédelmi intézkedések, akkor adóbevételből is több lesz, nemcsak az államnak, az önkormányzatnak is. A fejlesztések is segítségek az önkormányzatoknak, és ilyen fejlesztési programból is sok van.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »