Olcsóbban akarja megúszni a húsvétot? Adunk egy jó ötletet!

Olcsóbban akarja megúszni a húsvétot? Adunk egy jó ötletet!

A drágulás megállíthatatlannak tűnik. Az idei húsvéti ünnepeket már nem takarjuk be annyiból, mint tavaly. Átlagosan 10 százalékkal fizetünk többet mindenért, ami a vendégváró asztalra kerül. Ezért nem árt, ha körültekintőbben vásárolunk és tüzetesen átnézzük az üzletláncok postaládáinkba kerülő szórólapjait.

A bűvös szám a 10-es. Legkevesebb ennyivel drágul a húsvéti nagybevásárlás.

Az okok mindenki számára ismertek. Az elhúzódó járvány és az ukrajnai háború bizony árfelhajtó erővel bír a világpiacon. Ez pedig kis országunkban is lecsapódik. Jobban mondva a pénztárcánkon!

Húsvétkor azonban az ember szeret kitenni magáért, megadni a módját, ami nagyobb költekezéssel jár. Még behúzott nadrágszíjjal is a legtöbben megveszik a sonkát, a tojást, süteményeket sütnek…

Nehéz elvonatkoztatni a hónapról hónapra növekvő inflációtól, az elértéktelenedő pénztől és a dráguló élelmiszerektől. Legkésőbb a kasszánál mindig kijózanodik az ember, és a számlát is sokáig fürkésszük, mert néha nem akarunk hinni a szemünknek… Lassan a mindennapi kenyér is megfizethetetlenné válik sokaknak.

Pedig kenyér nélkül nincs húsvéti asztal. Ezt esszük a húsvéti sonkához, ami szintén nem tartozik az olcsó mulatságok közé, ha valóban minőségire vágyunk.

Újabban a pultoknál a füstölt áru árát már 100 grammban (10 dekában) adják meg. Például 0,49 euróba kerül a füstölt csontos sertéshús, a morva hús pedig 0,79 euróba.

Nem nehéz kiszámolni, hogy egy kiló ezekből az ünnepi finomságokból mennyire jön ki, hiszen ilyenkor nem kis adagot veszünk a legtöbben. Az utóbbi időben felment a disznóhús ára is, hogy a gabonafélékről, a kukoricáról és az olajról, és minden ezekből készült termékről már ne is beszéljünk.

Gyógyír a magas árakra?

Vannak még csodák? Meg lehet úszni a nagybevásárlást olcsóbban is? Egy recept biztosan létezik. Ha akciós terméket veszünk. Az egyik üzletláncnál 1,79 euróba kerül az étolaj literje, de egy vásárló csak 6 litert vehet belőle. A liszt kilója 70 cent körül mozog. A vaj, ami nélkül a háziasszonyok sütéskor nem boldogulnak, ára is borsos. Most még viszonylag kedvező áron, 1,85 euróért is beszerezhető negyed kiló belőle. Sőt akár még Magyarországról importált kacsát is lehet venni, valóban „szuperáron”, kilóját 2,79 euróért.

Hírdetés

Aki spórolni akar, az vegye a fáradtságot, és lapozza át az üzletláncok szórólapjait és jelölje ki azokat a termékeket, amiket meg kíván vásárolni.

Ám ha a kedvezményes árú termékekért több boltba is le kell menni, ráadásul autóval, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Még többe is kerülhet a bevásárlás a drága benzin miatt. Csak egy dolog nyugtathat meg bennünket, egyelőre mindenből van bőséggel. Locsolóknak való csokitojásokból is van elég.

A kétszámjegyű inflációt viszont nagyon nehéz nem belekalkulálni az árakba, habár az üzletláncok most, amikor a szokásosnál többet vásárolnak az emberek, inkább kisebb árréssel dolgoznak, csakhogy vevők kedvében járjanak.

Miközben az akciókon spórolhatunk valamicskét, az élelmiszergyártók már jó ideje küldik a jelzéseket, hogy veszélybe kerülhet az alapvető élelmiszerek hazai biztosítása.

A tejtermelők például arra figyelmeztetnek, hogy tavaly 5000 fejőstehénnel csökkent a szarvasmarha-állomány Szlovákiában. Ami azt jelenti, hogy egy 210 ezres lakosú város tejellátását veszítettük el!

A tejtermelők rendkívüli dotációt kértek a minisztertől. A beígért 10 millió euró helyett 35 milliót. Különben a hazai tejtermelésnek annyi.

Olaj, liszt, húskonzervek

Úgy tűnik, 2022 legkeresettebb termékei az olaj, a liszt, a tésztafélék, készételek és a húskonzervek lesznek. Ezt figyelték meg az egyes üzletláncok is. Meg persze fogy azért a húsvéti csokitojás és csokinyúl is.

Érdekes megfigyelés az is, hogy bár drágábbak, az emberek ilyenkor mégis keresik a minőségi, prémiumtermékeket. Ilyen például a birkahús, ami ráadásul még hazai is.

Kilója 10 euró körül van, ami azért nem olcsó mulatság. Ennyiből akár 2 kiló disznóhúst is lehetne venni. De a bárányhús hagyományosan húsvéti étel, és sokan ragaszkodnak a tradíciókhoz.

Ami pedig a az alkoholos italokat illeti, ott bőséges a választék hazai és külföldi minőségi borokból, megfizethető áron. Ami pálinkaféléket illeti, ott vezet a borókapálinka, a hagyományos szilvapálinka és a rum.

Választék tehát mindenből bőven van, csak a pénztárcánk szab határt a költekezésnek. A legrosszabbul a nyugdíjasok járnak, mert a nyugdíjemelés fényévékre jár attól, mint amennyivel az utóbbi időben felmentek az árak.

A százeurós pénzesutalvány, ami némileg segíthetne rajtuk, pedig egyelőre még csak egy ígéret a kormánypolitikusoktól.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »