Olcsó önkiszolgáló benzinkutakkal akarják a lengyelek meghódítani a szlovákiai piacot

Olcsó önkiszolgáló benzinkutakkal akarják a lengyelek meghódítani a szlovákiai piacot

Az elmúlt évben a lengyelországi PKN Orlen benzinkúthálózat támadást mért a piacukra. A hazai gépjárművezetők összesen csaknem ezer különböző márkájú benzinkút közül válogathatnak, amelyek naponta mintegy 10 millió liter üzemanyagot adnak ki.

A legnagyobb részesedése ebből a Slovnaft olajfinomítónak van. Tavaly óta azonban a lengyel sas is csatlakozik a hagyományos játékosok hármasához. A lengelek nem titkolják, szeretnének a második helyre feltörni a szlovák piacon. A PKN Orlen azonban nemcsak hagyományos benzinkutakkal szeretné a szlovákiai piacon a lábát megvetni.

A lengyelek az úgynevezett önkiszolgáló benzinkutakban is látnak teret Szlovákiában, a domináns Slovnaft azonban egyelőre nem tervez belépni ebbe a szegmensbe.

Ennek különböző okai vannak.

Slovnaft kontra Orlen

A lengyelek másképp állnak a dologhoz. Példa erre a pozsonyhidegkúti önkiszolgáló állomás felépítése, amelyet az Orlen az Oliva cégtől vásárolt meg. Ez a benzinkút azonban nem volt része a tavalyi nagy tranzakciónak, amely során az Orlen 39 önkiszolgáló töltőállomást vett át az Olivától.

Néhány hét alatt a Tesco melletti parkoló egy kis része mini építési területté változott. A benzintöltő oszlopok még nem üzemelnek, de a felhajtón ott van már egy nagy piros-fehér transzparens, amely az új benzinkutat hirdeti.

A folyamat nyilvánvalóan sokkal gyorsabb, mintha egy nagy autómosóval, boltokkal vagy elektromos töltőállomással is ellátott benzinkutat építenének itt fel.

A külföldi cég kiemeli, hogy jelenleg 90 töltőállomást üzemeltet az ország területén. „Ezek kétharmada klasszikus töltőállomás, 31 Orlen Express benzinkút azonban önkiszolgáló, amelyek felveszik a versenyt az alacsonyköltségvetésű versenytársakkal” – tette hozzá Lenka Terpáková, az Orlen szóvivője.

Az árak közötti különbség nyilvánvaló.

Míg jelenleg a benzin literenkénti ára meghaladja az 1,50 eurót a városi benzinkutakon, az önkiszolgáló töltőállomásokon hét centtel olcsóbb egy liter benzin. Így teli tankon közel négy eurót takaríthatunk meg.

Hírdetés

Az önkiszolgáló benzinkutakon nincs személyzet, a különféle italokat és ételeket csak automatákban árusítják, ami másrészt viszont korlátozhatja a vásárló választási lehetőségeit. A társaság mégis azt állítja, hogy a jövőben bővíti az önkiszolgáló töltőállomások hálózatát is. „Ezért továbbra is aktívan keressük a lehetőséget kisebb-nagyobb akvizíciókra a szlovákiai hálózat számára” – erősítette meg a szóvivő.

Jan Suchocki, a szlovákiai PKN Orlen benzinkúthálózat igazgatója a HN-nek korábban azt mondta, hogy a szlovákiai piac kezd érdekesnek mutatkozni számukra.

Szerinte Szlovákia fontos szerepet tölt be, mivel tranzitországnak számít Lengyelország és Magyarország között.

Az év során a társaság csökkentette az árakat, és gyakran olcsóbb tankolást kínált a hazai piac jelenlegi domináns szereplőihez képest. Egyes esetekben akár 10 centtel olcsóbban is tankolhatunk náluk.

Főleg a forgalmas helyeken lennének fontosak

A piaci első Slovnaft ellenkező véleményen van az önkiszolgáló benzinkutak kapcsán. A Slovnaftnak összesen körülbelül 233 benzinútja van az országban. Anton Molnár szóvivő kifejtette, hogy az önkiszolgáló benzinkutak korlátozzák az ügyfelekkel való kapcsolattartási lehetőségeiket, ezért jelenleg nem foglalkoznak ezzel a lehetőséggel. „28 benzinkutunkon viszont van önkiszolgáló terminálunk is” – tette hozzá.

Elmondása szerint a Slovnaft a benzinkútjain igyekszik gasztronómiai kínálatot is nyújtani, miközben rámutatott a friss ételkészítés koncepciójára.

„Több tízmillió eurót tervezünk befektetni az eladásokba, és a cél az, hogy több nem üzemanyag jellegű terméket értékesítsünk” – fűzte hozzá Marek Senkovič, a Slovnaft ügyvezető igazgatója a HN-nek adott interjújában. Tavaly például a Slovnaft több mint kilencmillió kávét és ötmillió hot dogot adott el.

A Szlovák Üzemanyagipari Szövetség fontosnak tartja az önkiszolgáló benzinkutakat, különösen a forgalmas helyeken, ahol zavartalan működésre és folyamatos elérhetőségre van szükség.

Az autópálya mentén lévő benzinkutak esetében a gyakoriság ellenére is figyelembe kell venni, hogy azok több funkciót is ellátnak, és az önkiszolgáló működés nem felelne meg a szükséges szabványoknak és a vásárló igényeinek”

– mondta Barbora Blažeková az Üzemanyagipari Szövetségtől.

Még mindig orosz benzint tankolunk

Az önkiszolgáló vagy klasszikus benzinkutakon is azonban még mindig orosz olajból származó benzint vagy a gázolajat tankolunk.

A Slovnaft a feketearany hozzávetőleg 70 százalékát keletről érkező olajból dolgozza fel, 30 százaléka pedig az Adria-kőolajvezetéken keresztül érkezik hozzánk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »