Olasz kormányfő: Szerződést szeg az AstraZeneca, egyre több uniós állam nem tud időben oltani

Olasz kormányfő: Szerződést szeg az AstraZeneca, egyre több uniós állam nem tud időben oltani

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt, koronavírus elleni vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár. Az Európai Gyógyszerügynökség csak január utolsó hetében engedélyezheti az oltóanyagot, az Európai Bizottság pedig korábban 400 millió adagot kötött le a tagállamoknak.

Az olasz kormányfő szerint ez elfogadhatatlan. Giuseppe Conte hangsúlyozta, ez komoly szerződésszegés.

Hírdetés

Az eredetileg tervezettnél 20 százalékkal kevesebb koronavírus elleni vakcinát kap például Csehország a következő néhány hétben a Pfizer – BioNTechtől. A cseh egészségügyi miniszter rámutatott, ez azt jelenti, hogy az oltási folyamat februárban lassabb lesz.

Horvátország bejelentette, hogy felfüggeszti a lakosság oltását, mivel nincs elegendő oltóanyag. A még meglévő adagokat azoknak szánják, akik már megkapták az első oltást. Lengyelország közben jogi lépéseket ígért, amennyiben a PfizerBiontech nem pótolja az első negyedév folyamán kimaradt szállítmányait.

Hiába adta meg az uniós gyógyszerfelügyelet a forgalmazási engedélyt az amerikai Moderna oltóanyagának is, egyre több állam jelzi, hogy a szerre épülő oltási kampánya csúszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »