Ökumenikus imára gyűltek össze Temesváron a nándorhegyi görögkatolikus templomban

Ökumenikus imára gyűltek össze Temesváron a nándorhegyi görögkatolikus templomban

A keresztények egységéért tartott ökumenikus imanyolcad keretében január 20-án délután a nándorhegyi Kisboldogasszony görögkatolikus templomban három vallásfelekezet esperesei, lelkipásztorai és hívei gyűltek össze. Jelen volt Pál József Csaba római katolikus megyéspüspök, Ioan-Călin Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök, valamint Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök is.

A közös imaesten Ioan-Călin Bot üdvözölte az egybegyűlteket, köztük a polgármesteri hivatal és a városi tanács képviselői is, tolmácsolva Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus megyéspüspök üdvözletét. A segédpüspök kiemelte: rendkívül hálás a találkozót kezdeményező Pál József Csaba megyéspüspöknek és Lucian Mic ortodox püspöknek ezért az alkalomért.

Ezt követően a jelenlévők a legszentebb Istenszülő Szűz Máriához akatiszt imáiba kapcsolódtak be, amelyet Flavius Manuel Jurca esperes, a nándorhegyi görögkatolikus közösség lelkipásztora vezetett.

Szentbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök úgy fogalmazott: aki Istent keresi, annak béke van a lelkében. „Személyes éltünkben nem mindig az igazi világosságot követjük, aki Jézus Krisztus. Ebből fakad a nyugtalanságunk, a félelmünk. A Krisztussal való találkozás azonban megnyugvást, békét ad” – mondta a római katolikus főpásztor, aki végezetül hangsúlyozta:

Hírdetés

Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy noha az egységgel kapcsolatos nehézségeket itt és most nem tudják megoldani, ez a találkozó is egy lépés az egyetértés felé, amelyért imádkoznak.

Végezetül Flavius-Manuel Jurca esperes úgy fogalmazott: legyen több közeledés, nagyobb nyitottság az emberekben egymás iránt, hogy megtalálják a közös, összekötő pontokat, és ne arra figyeljenek, ami elválasztja őket egymástól. „Kövessük Isten Fiát, hogy általa felfedezzük és megtaláljuk egymást” – mondta befejezésül a nándorhegyi lelkipásztor.

Az imaóra zenei szolgálatát a gyüregi Szentháromság görögkatolikus kolostor énekkara látta el. A római katolikus, görögkatolikus és ortodox hívek a nándorhegyi, a karánsebesi, a resicabányai, a baucári, valamint több Bisztra-völgyi településről érkeztek.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »