Az ukránok régiúj csodafegyvere

Az ukránok régiúj csodafegyvere

Az ukrán légierő  több évtizedes amerikai taktikákat alkalmazott az orosz radarok és légvédelmi rendszerek megsemmisítésére.

A Business Insider szerint az úgynevezett vad menyétről van szó, amelyet az amerikai pilóták a vietnami háború idején találtak ki.

A Business Insider szerint a „vad menyét” alkalmazása során a sugárhajtású gépek pilótái nagy kockázatú küldetésekre indulnak, hogy „akcióba csalják” az ellenséges légvédelmet.

A fő cél a megfigyelő- és helyzetbemérő radarok pozícióinak felderítése, amelyeket az ellenség a repülőgépek észlelésére hoz működésbe. Ez természetesen elárulja a pozíciójukat, és lehetővé teszi a pilóták számára, hogy hatástalanítsák őket.

Frederik Mertens, a Hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának elemzője szerint azonban ezek a küldetések nagyon veszélyesek Ukrajna „vad menyétjei” számára, többek között azért, mert az ukrán légierő továbbra is nehezen képes indítani nyugati gyártmányú rakétákat a szovjet gyártmányú MiG-29-es és Szu-27-es vadászgépeiről.

Ezzel kapcsolatban a Business Insider William LaPlante amerikai védelmi miniszter-helyettesre hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán pilótáknak iPadekre kell támaszkodniuk a nyugati rakéták használatához.

Hírdetés

De Ukrajna határozottan tanul a nyugati katonai gondolkodásból”

– jegyezte meg Mertens.

A portál szerint a HARM rakétákat most inkább az orosz légvédelem „zaklatására” használják, mintsem megsemmisítésére.

A HARM rakéta az orosz légvédelmi operátorokat arra szorítja rá, hogy kapcsolják ki a radarjaikat és helyezkedjenek át úgy, hogy a rakéták ne találják el őket”

– mondta Justin Bronk, a londoni székhelyű Royal United Services Institute (RUSI) agytröszt munkatársa.

Ez egy rövid időre ablakot nyit, amelyben más rendszerek, például a HIMARS vagy a Storm Shadow rakéták sokkal kisebb kockázattal érhetik el az orosz célpontokat, mielőtt az orosz légvédelem elfogná őket” – tette hozzá.

A legújabb HARM levegő-föld rakéták azonban még azután is képesek lokalizálni és eltalálni az ellenséges radarokat, hogy az üzemeltető kikapcsolta a rendszereit. Egy 350 kilogrammos, mintegy 150 kilométeres hatótávolságú lövedék ekkor teljesen megsemmisítheti a radart.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »