Megtámadtak egy rabszállító furgont Franciaországban, két vagy három fegyőrt agyonlőttek

Megtámadtak egy rabszállító furgont Franciaországban, két vagy három fegyőrt agyonlőttek

Legalább két fegyőr meghalt kedden, amikor fegyveresek megtámadtak egy rabszállító furgont Franciaországban. A ritkaságszámba menő esemény megdöbbenést váltott ki az országban, Emmanuel Macron államfő szerint "mindenkit sokk ért".

"Támadás ért egy rabszállító konvojt (az északnyugati) Eure-ben. Két fegyőr meghalt, három pedig súlyosan megsebesült. Gondolataimban az áldozatokkal, családjaikkal és kollégáikkal vagyok" – írta Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter az X közösségi oldalon. Hozzátette, hogy úton van minisztériumának "válságstábjához".

A támadás Rouen és Evreux között történt az autópályán, az incarville-i fizetőkapunál. A sebesültek legalább egyikének állapota is életveszélyes, egy helyi rendőrségi forrás szerint egy harmadik fegyőr is meghalt a fegyveres támadásban.

Az igazságügyi miniszter jelezte: az Evreux-ből Rouenba szállított rab megszökött, és a szökésében közreműködő társai nem haboztak nehézfegyverrel lőni a kíséretre". Franciaországban legutóbb 1992-ben haltak meg fegyőrök hasonló körülmények között.

At least two prison officers killed after a prison convoy carrying a mob boss called Mohamed ‘The Fly’ was attacked in Northern France.

The escape was successful and suspects remain at large – whether they’re still in the country by now is anyone’s guess.pic.twitter.com/c95OwGHl0W

Hírdetés

— Foxtrot (@____Foxtrot____) May 14, 2024

Az egyik halálos áldozat nős volt, két gyermek apja, míg a másik lelőtt fegyőr felesége öt hónapos terhes. A három súlyos sebesültet kórházban ápolják – mondta a miniszter, aki délután Caenban tesz látogatást a fegyőrök kollégáinál.

"A ma délelőtti támadás, amely fegyőrök életébe került, mindannyiunk számára sokkoló" – írta Emmanuel Macron az X közösségi oldalon. "A nemzet a családok, a sebesültek és kollégáik mellett áll. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében. Könyörtelenek leszünk" – tette hozzá a francia elnök.

Rendőrségi beszámolók szerint a támadást egy több bűnözőből álló csoport követte el, akik két járművet használtak. Az egyik gépkocsit nem sokkal a támadás után kiégve találták meg. A kommandó tagjai elmenekültek, egyikük megsebesült. A bűnözői csoport keresésében délután mintegy kétszáz csendőr vett részt, a francia csendőrség egyik elitalakulata (GIGN) pedig szintén a helyszínre indult.

A megszökött rab a rendőrségi források szerint 1994-ben született. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni központi hivatal indított nyomozást.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »