Ökumenikus imahetet tartottak a munkácsi egyházmegyében is

Ökumenikus imahetet tartottak a munkácsi egyházmegyében is

Munkácson január 22-én a Szent Márton-székesegyházban tartották meg a keresztények egységéért végzett ökumenikus imaórát, amelyet Lucsok Miklós OP megyéspüspök vezetett.

A keresztény egységért 2024-ben tartott imahét anyagát egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette el a helyi Chemin Neuf Közösség segítségével. A választott téma: „Szeresd az Urat, a te Istenedet … és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27).

Vele imádkozott Vaszil Kopin görögkatolikus esperes, Sponták Róbert református lelkész, Petro Babij, az Új Teremtés Evangélikus Egyház pásztora, valamint az Élő Isten Egyházának lelkészei, Németi Tibor, Ivan Miskulinec és  Mihajlo Balko, aki a prédikációt is mondta.

Az ökumenikus imán jelen voltak a székesegyház káplánjai, Jevhen Fizer és Resch Tamás, Irenei Pogoreltsev OP, valamint Pogány István plébános. A templom megtelt a különböző felekezetű hívek közösségével.

– mondta az imádság kezdetén Lucsok Miklós.

A szentírási részek, az imák és az énekek magyar és ukrán nyelven hangzottak el.

Mihajlo Balko, az Élő Isten Egyházának lelkésze, aki főleg cigánypasztorációval foglalkozik, prédikációjában Teréz anyának azon gondolatát idézte, mely szerint „könnyű szeretni azokat, akik távol vannak, de nem olyan könnyű szeretni azokat, akik közel vannak”.

Hírdetés

„Az idei imahét témája Lukács evangéliumából való: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!« Nagyon fontos, hogy

– mondta a lelkipásztor.

Mihajlo Balko hangsúlyozta: „Nehéz időket élünk, és segíthetünk egymáson. Ukrajna háborúban áll, és annyi probléma van! Milyen fontos, hogy meghalljuk a sírókat, meglássuk az elesetteket, hogy odamenjünk hozzájuk és segítsünk nekik felállni. Néha már egy szó, egy szeretettel teli pillantás is segíthet, de ha ki is nyújtjuk feléjük kezünket, az még jobb.”

Az ökumenikus imaóra püspöki áldással és az Egyetlen Nagy Isten kezdősorú himnusz közös eléneklésével ért véget.

Munkácson az ökumenikus alkalmak január 18-án a Szentlélek eljövetele görög katolikus templomban tartott imaórával kezdődtek, majd január 19-én az Élő Isten templomában folytatódtak, január 23-án pedig a református templomban zárult az imahét.

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Reshetar Tetjana

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »