Növekedjünk tudásban, hitben, emberségben – Veni Sancte a Székesfehérvári Egyházmegyében

Növekedjünk tudásban, hitben, emberségben – Veni Sancte a Székesfehérvári Egyházmegyében

A Székesfehérvári Egyházmegyében működő katolikus iskolák küldöttei és a püspöki iskolabiztos atyák ünnepeltek közös Veni Sanctét Székesfehérváron. A szentmisében Spányi Antal megyéspüspök a Szentlélek áldását kérte a pedagógusok munkájára és minden diákra, hogy növekedjenek bölcsességben, tudásban, hitben és emberségben ebben a tanévben is.

A szentmise elején Szalma István, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke mintegy ötszáz tanár és ötezernégyszáz diák nevében köszöntötte a főpásztort és az egyházmegye oktatási intézményeinek – köztük a szerzetesi iskolák – képviselőit is.

Örömmel jelentette be, hogy a 30 éve egy középiskolával induló egyházmegyei oktatási rendszerben mára 6 gimnázium is működhet, lefedve az egész egyházmegyét. Bejelentette, hogy a gyermekek létszáma folyamatosan nő az iskolákban, mert az érdeklődés nem lankad a katolikus oktatási intézmények iránt. A szülők továbbra is bizalommal hozzák gyermekeiket az egyházmegye iskoláiba.

A Prohászka-templom zsúfolásig megtelt a 21 egyházmegyei iskola és 2 szerzetesi oktatási intézmény diákjaival és pedagógusaival. A megyéspüspök a diákokhoz szólva azt hangsúlyozta, minden iskolai évben növekednünk kell, nemcsak korban és bölcsességben, nemcsak a világban való jártasságban, hanem megfelelő, a hiten alapuló tudásban is.

„Ma a világ rászorul erre a kovászra, mert nem találja az útját, tévelyeg. A Szentlélek segítségével tovább kell mennünk az utunkon, teljesítenünk kötelességünket, növekednünk kell keresztény küldetésünkben, hogy a világ megmentésén tudjunk dolgozni. Erre hív bennünket Isten, és ehhez adja meg a segítségét ebben a szentmisében Nektek és rajtatok keresztül a többi diáknak, családtagjaitoknak, mert mindez természetesen közös feladat.

Adja az Úr, hogy imádságunk célba érjen, kegyelme elérje a szívünket. Hogy igaz gyermekei legyünk, akik készek arra, hogy a világot jobbá tegyék, és valóban kovászként éljenek, építve Isten országát” – hangzott el a püspök beszédében.

Hírdetés

A közös tanévnyitó végén a főpásztor, a fenntartó nevében egyéni és közösségi elismeréseket adott át a tavalyi kompetenciaméréseken elért kiemelkedő eredményekért.

A szentmise után Spányi Antal püspök a templom előtt is találkozott az oktatási intézmények képviselőivel, és személyesen kívánt sikeres tanévet a diákoknak és a pedagógusoknak.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »