Novák Katalin: nem szabad katonailag belefolyni a konfliktusba

Novák Katalin: nem szabad katonailag belefolyni a konfliktusba

Sem Oroszország, sem Ukrajna nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni az ukrajnai háború lezárásáról – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórumon a CNBC-nek adott interjújában.

„Kulcsfontosságú, hogy utat találjunk a béke felé, de rendkívül nehéz lesz. Sőt, ki merem jelenteni, akár lehetetlen mindkét fél bevonása nélkül a béketárgyalásokig eljutni. Anélkül, hogy beszélnénk Oroszországgal, vagy megpróbálnánk tárgyalóasztalhoz ültetni, nem hiszem, hogy ez sikerülni fog” – mondta az államfő Steve Sedgwicknek, a CNBC riporterének.

„Magunknak kell megtalálnunk a módját, hogyan juthatnánk konszenzusra, és hogyan közelíthetnénk meg Oroszországot Kínán vagy másokon keresztül, vagy akár közvetlenül, hogy tárgyalhassunk. Mert a béketárgyalás és a tűzszünet fog végre elvezetni a békéhez, amelyre mindannyian vágyunk” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Az interjúban arra is kitért, hogy Magyarország és a többi európai uniós tagállam véleménye számos dologban egyezik, a többi közt az ukrajnai háború megítélését illetően is, de a módszerekben már lehetnek különbségek.

„A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük” – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

Hírdetés

„Ukrajnát támogatni kell. Ez bizonyos. Ez a személyes véleményem és Magyarország véleménye is. És bízom benne, hogy a következő EU-csúcson megtalálják ennek a módját” – mondta a köztársasági elnök. „Szeretném hangsúlyozni, hogy Európa és a NATO-tagállamok nem állnak háborúban. Tehát ha támogatjuk is Ukrajnát, nem szabad katonailag belefolynunk ebbe a háborúba, és el kell kerülnünk a háború eszkalációját. El kell kerülnünk egy harmadik világháborút. 2024-ből nem lehet 1914. 2024-nek a béke évének kell lennie, és nem a háború évének” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin az interjúban emellett leszögezte, hogy Európa egy másik fontos kihívásának a népességcsökkenés problémáját tartja, mellyel szerinte a kontinens minden országának szembe kell néznie.

Mint mondta, bár a legtöbb fiatal akar családot, sokuknak mégsem lesz, ezért a legfontosabb megérteni az e döntés mögött rejlő okokat. Ilyen oknak nevezte, hogy sokan összeegyeztethetetlennek tartják a karriert és a családi életet. Ezzel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja megmutatni – a többi között mint olyan köztársasági elnök, akinek három gyereke van –, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Mint mondta, „jóléti társadalomban nincs gazdasági indoka a gyerekvállalásnak”, s azok, akik így döntenek, sokszor több nehézséggel néznek szembe, mint gyereket nem vállaló társaik.

„Ezt a hátrányt akarja Magyarország felszámolni” – magyarázta az államfő, és a magyar kormány családtámogató intézkedései között említette, hogy a négy vagy több gyereket vállaló nőknek nem kell jövedelemadót fizetniük.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »