Norvégia közelében holtan találták az orosz „kémbálnát”, Hvaldimirt

Norvégia közelében holtan találták az orosz „kémbálnát”, Hvaldimirt

Holtan találták a „Hvaldimir” nevű sárga-fehér belugát, amelyet először Norvégiában, az orosz vizek közelében észleltek. A bálna olyan hevedert viselt, amely alapján azt gyanították, hogy az állat valószínűleg Moszkva kémje lehet. Az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltató számolt be arról, hogy a bálna tetemét szombaton a dél-norvégiai Risavika-öbölben találta meg egy horgászó apa és fia.

A norvég bálna „hval” szóról és Putyin orosz vezető keresztnevéről, Vlagyimir keresztnevéről elnevezett belugát egy daru húzta ki a vízből, és egy közeli kikötőbe vitte, ahol szakértők megvizsgálják.

„Sajnos Hvaldimirt a tengerben úszva találtuk. Elpusztult, de nem világos, hogy mi a halál oka”

– mondta Sebastian Strand tengerbiológus az NRK-nak, hozzátéve, hogy az állaton nem láthatók komolyabb külső sérülések. Strand, aki az elmúlt három évben figyelte Hvaldimir kalandjait a norvég székhelyű Marine Mind non-profit szervezet nevében, azt mondta, hogy mélyen érintette a bálna hirtelen halála. – Szörnyű – mondta Strand. „Péntelen még jó formában volt. Ki kell derítenünk hogy mi történhetett” – jegyezte meg.

Hírdetés

A körülbelül 4,2 méter hosszú, 1225 kilogramm súlyú bálnát először 2019 áprilisában vették észre a halászok az északi Ingøya sziget közelében, Hammerfest északi sarkvidéki városa közelében. Ekkor egy hámban volt, kis kameratartót viselt a következő felirattal: „Equipment St. Pétervár”.

Innen ered, hogy a beluga valójában egy „kémbálna”. Szakértők szerint az orosz haditengerészetről ismert, hogy katonai célokra képezte ki a bálnákat.

Számos megfigyelés alapján úgy tűnt, hogy Hvaldimir az orosz vizekről átkelve érkezett Norvégiába, ahol a feltételezések szerint fogságban tartották. A norvég média azt találgatja, hogy Hvaldimirt valamiféle „terápiás bálnaként” használták-e Oroszországban.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »