Ilyenek vagyunk – tánckaraván a népművészet jegyében a Lévai járásban

Ilyenek vagyunk – tánckaraván a népművészet jegyében a Lévai járásban

Öt helyszín, négy gálaprogram, három nevelőkoncert, worshop illetve kiállítás, valamint egyéb kísérőprogramok alkották a tizenhatodik alkalommal megrendezett Ilyenek vagyunk nemzetközi folklórfesztivált. A szeptember 11-e és 15-e között megvalósuló tánckaraván főszervezője a Lévai Regionális Művelődési Központ. A fesztiválnak a hétvégén öt lévai járásbeli település adott otthont.

A fesztiválra idén is érkeztek néptánccsoportok Magyarországról, Lengyelországból, Szerbiából és Horvátországból. Emellett a járásban működő folklórcsoportok is felléptek az egyes helyszíneken.

Aleksandar Heina, Csenger Tibor és Alžbeta Sádovská az ipolysági házigazdák és táncegyüttesek vezetői gyűrűjében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A nemzetközi tánckaraván szeptember 11-én Alsópélből indult el, másnap Garamkelecsényben folytatódott. Szeptember 13-án, Ipolyságon vendégszerepeltek a fesztivál külföldi résztvevői. Szombaton a lévai Dituria bevásárló központ volt a fesztivál helyszíne, majd vasárnap Hontfüzesgyarmaton zárul a program.

A magyarországi együttes Ipolyságon

Mint az ipolysági gálaprogramon Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke kifejtette:

a népművészeti fesztivál célja a távolabbi kultúrák bemutatkozása, néphagyományainak ismertetése a járásban élők számára.

Hozzátette, a tánckaraván a fesztivál négy napja alatt bejárja a teljes járást. A járási székhely mellett minden alkalommal fellépnek Ipolyságon, valamint további két-három településen, köztük minden évben akad legalább egy magyarok által lakott falu is.

A Zselic Tánegyüttes leányai (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az eseményen jelen volt Aleksandar Heina, Horvátország pozsonyi nagykövete, aki szintúgy nagyra értékelte a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő fesztivált. Mint elmondta:

a több napos eseménysorozat egyedi lehetőséget teremt az ismerkedésnek, tapasztalatcserének, baráti nemzetek kölcsönös kapcsolaterősítésének.

Ipolyságon a magyarországi Zselic Táncegyüttes, valamint a horvát Ivana Gorana Kovačiča kultúrcsoport adott fergetes műsort péntek délután.

A horvát néptánccsoport az ipolysági színpadon (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hírdetés

Szombaton a lévai bevásárlóközpont valódi népművészeti kavalkáddá vált. Kora délután a helyi Juhász Gyula Alapiskola mellett működő Pitypang Gyermek Néptánccsoport és a szintén lévai Garam Menti Néptáncsoport mutatkozott be. Ezt követően a külföldi csoportoké volt a színpad. A már említett magyar és horvát formáció mellett a szerb Jednota Šíd Néptáncegyüttes és a lengyel Bachledy Zakopané csoport lépett fel.

Mindeközben kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket. A bevásárlóközpont emeletén többek között agyagozhattak, gyöngyöt fűzhettek, mézeskalácsot díszíthettek, alátéteket fonhattak, avagy drótból készíthettek apróságokat. Pici kézművesvásárban saját készítésű termékeket vásárolhattak.

Táncház a lengyel csoport vezetésével (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A földszinti előadások között táncházban próbálhatta ki a közönség az egyes tánclépéseket.

A nem tipikus helyszínen nagy érdeklődés övezte a gálaprogramot. Sokan vásárlás közben megálltak és hosszasan csodálták a fellépők műsorát.

Mások a kávézó kényelmes foteljeiből tekintették meg a műsort. Az emeletekről is érdeklődő és kíváncsi tekintetek szegeződtek a tánckaraván résztvevőire.

Igazi balkáni hangulatot teremtettek a bevásárlóközpontban (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kedvezőtlen időjárás ellenére a szervezők mindent megtettek, hogy a lehető legjobb feltételek mellett bonyolódjon le a szombati lévai program.

Vasárnap Hontfüzesgyarmaton délelőtt istentisztelettel, majd délután a kultúrházban gálaprogrammal zárul a nemzetközi folklórfesztivál.

Hotvát formáció műsora (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A Somogy vármegyei Szenna településen tevékenykedő Zselic Táncegyüttes több mint negyedévszázados múltra tekint vissza. A táncegyüttes több korcsoportban foglalkozik fiatalokkal és felnőttekkel.

Mint Horváth Tibor, a táncegyüttes művészeti vezetője a Felvidék.má-nak kifejtette: a fesztiválra harminchatan érkeztek, zenészekkel és táncosokkal együtt. Sokrétű anyaggal készültek, az első körben hazai táncokat mutattak be Somogyból.

Léván is nagy sikert aratott a magyar táncegyüttes (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

„Igyekeztünk a tájegységünk minden táncát felvonultatni a műsorban” – tette hozzá Zóka Éva, a táncegyüttes másik vezetője.

Emellett szilágysági táncok, Küküllő menti, mezőföldi, erdélyi és bukovinai táncot is bemutattak. Érdekességként még felvidéki, zoboralji táncot is hoztak Zséréből.

A Zselic Tánegyüttes  a  lévai bevásárlóközpontban (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A fesztivál részeként nevelői koncertekre került sor a járás több tanintézményében. Ugyancsak kísérőrendezvényként nyitották meg a  Hej, párta, párta, gyöngyös koszorú című népviseletes kiállítást a művelődési központ kiállítótermében.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »