Hamarosan saját valutával kereskedhetnek a BRICS országok?

Hamarosan saját valutával kereskedhetnek a BRICS országok?

2024. 09. 15.

A BRICS országcsoport mára többek között népességszámban, vásárlóerő-paritásban, és olajkitermelésben is megelőzte a fejlett országokat tömörítő G7 csoportot. Idén januárban hatalmas mérföldkőhöz ért a BRICS, mert további 5 országgal bővült a csoport. A BRICS tagjainak bővülését, és a versenyképességük rohamos emelkedését elemezték a szakértők a 62. Közgazdász-vándorgyűlés nemzetközi gazdaság szekciójának kerekasztal-beszélgetésén.

A BRICS története 2001-ben kezdődött, amikor a Goldman Sachs közgazdásza megalkotta az eredeti BRIC rövidítést, utána Dél-Afrika is csatlakozott az országcsoporthoz.

Az idei év mérföldkövet jelentett a BRICS bővítésében, mert immár 9 ország alkotja a szövetséget. Ezek az országok a világ népességének közel felét lefedik.

Kína nem az Amerikai Egyesült Államok helyére pályázik. Nem a hegemón uralmat akarja átvenni, hanem a többi gazdaságilag felemelkedő országgal együtt azt akarja elérni, hogy nagyobb beleszólása legyen a világ folyamataiba.

Hasonló elvek mentén alakult meg a BRICS is, amelyben olyan országok vannak, akik az új világrendben fő szerepet kaphatnak – elemezte az új világrend mozgatórugóit Horváth Levente igazgató, Neumann János Egyetem Eurázsiai Központ.

2024 január elsején került sor a bővülésre, amikor Irán, Egyiptom, Etiópia, az Egyesült Arab Emirségek, és Szaúd-Arábia csatlakozásával megalakult a BRICS+.

Hírdetés

A további, hivatalosan is csatlakozást kérő országok száma meghaladja az ötvenet. A csatlakozni kívánó országok között megtalálható Belorusszia, Indonézia, Kolumbia, és Törökország is.

A legutóbbi egyeztetésükön az országcsoport elhatározta, hogy nem vesznek fel új tagokat, kizárólag társult tagi státuszt adnak.

Emellett csak az csatlakozhat a BRICS-hez, aki nem alkalmaz szankciókat más tagországok ellen. Ezzel a döntéssel kizárták a globális Északot és partnereit – számolt be a BRICS országcsoport bővülési stratégiájáról Artner Annamária egyetemi tanár, Milton Friedman Egyetem, HUN-REN KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, az MKT Munkaügyi, valamint Fejlődésgazdaságtani Szakosztályainak elnökségi tagja.

A G7 országokat, azaz a fejlett, vezető országokat, 2012-ben utolérte, majd 2018-ban megelőzte a BRICS a GDP/fő mutatókban. Tehát az utóbbi években vált igazán jelentőssé a BRICS országok előrenyomulása és súlyuk növekedése a világban. A BRICS globális részesedése már a GDP (PPP), a lakosság, és az olajkitermelés tekintetében is jobban teljesít, mint a G7 országok.

A fejlett országoknak az exportban sikerült megőrizniük a versenyelőnyüket a BRICS országcsoporttal szemben.

A BRICS tagországok éppen egy saját, a SWIFT-től független, pénzügyi rendszer kiépítésén fáradoznak. Igyekeznek központi bankot, és saját valutát is létrehozni, illetve a blockchain technológia alkalmazásával igyekeznek kikerülni a számukra kockázatos dollár és euró ügyleteket.

Novekedes.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »