Két közelgő rendezvényen emlékeznek Madáchra az alsósztregovai kastélyban

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által fenntartott alsósztregovai Madách-kastély az elkövetkezendő hetekben több nagyszabású irodalmi eseménynek lesz a helyszíne. A rendezvények fókuszában a tragédia írója, a kastély oroszlánbarlangjában alkotó Madách Imre és  az ő munkássága áll.

Szeptember 20-án, pénteken a magyar dráma napja alkalmából várják az irodalom szerelmeseit, Madách-rajongókat az alsósztregovai kastélyba.

Mint a szerkesztőségünknek eljutatott közleményben olvasható:

„a magyar dráma napját, Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve, 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire.”

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma második alkalommal rendezi meg értékes programját a magyar dráma napja alkalmából.

A nap során több könyvbemutatóra is sor kerül. A szeptember 20-i programban szerepel Praznovszky Mihály Madách-enciklopédiájának könyvbemutatója, valamint Pásztor Éva – Az örök Madách című könyve is bemutatásra kerül. Ezután következik a Rajta vagyok… a Fókusz Diákszínpad és a Vekker Drámapedagógiai Műhely előadása.

Idén sem hiányozhat az emléknap alkalmából a faültetés a Madách-kastély parkjában. A tavalyi rendezvényről szóló tudósítás ITT olvasható.

Hírdetés

Az alsósztregovai magyar dráma napja részletes programja ITT olvasható.

Ugyancsak jelentős hagyománya van a Madách Imre Irodalmi napnak, amelyet idén október 4-én, pénteken szervezik meg. Ekkor is igen színes programmal várják az Alsósztregovára érkezőket.  A program keretében mutatják be a kibővített Madách Pantheont a kastély parkjában.

Öt nagyszerű személy emléktáblájával gyarapszik a pantheon: Majthényi Anna, Fráter Erzsébet, Kerényi Ferenc, Ránki György és Kass János.

Az emléktáblán szereplő személyeket Praznovszky Mihály (Majthényi Anna, Fráter Erzsébet), Sirató Ildikó (Kerényi Ferenc) és Szászi Zoltán (Ránki György, Kass János) mutatják be előadás formájában. A pantheonról szóló képes beszámoló ITT érhető el.

Ezután Matzon Ákos bemutatja a SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának ajándékozott Balogh Károly-festményeket, melyek az alsósztregovai kastély falait díszítik majd. Az emléknap alkalmából faültetés is lesz a kastély parkjában, s koszorúzás Madách Imre síremlékénél.

Emlékbeszédet mond dr. Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, s közreműködik Herencsár Viktória cimbalomművész.

A Madách Imre Irodalmi nap részletes programja ITT található.

A Felvidék.ma beszámol az eseményekről. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »