Nívós műsorfüzér jubileumok és versenygyőztesek ünneplésével az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában – KÉPEKKEL

Nívós műsorfüzér jubileumok és versenygyőztesek ünneplésével az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában – KÉPEKKEL

Fennállásának 70., jogalanyi intézménnyé válásának 20., a város jeles szülötte, Feszty Árpád festőművész neve felvételének 15. és a névadó halálának 108. évfordulója jegyében tartották meg a 14. Feszty-hét rajzpályázat kiértékelésével egybekötött záróünnepélyét június 3-án az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában.

A 2007 óta – a pandémiás kényszerszüneten kívül – minden évben megrendezendő Feszty-hét idei műsorában Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója és a Zsapka Attila-Vadkerti Imre-Sipos Dávid-zenésztrió is fellépett, s abból a mókás gyermeknapi banzáj, valamint az egyik házigazda csapat győzelmével végződő Feszty Műveltségi Vetélkedő sem maradhatott ki.

A nívós pénteki programot a hajdani pedagógusokon, diákokon és jelenlegi támogatókon kívül többek között megtisztelték jelenlétükkel a pápai városvezetés és az ottani testvériskola, illetve a szintén Feszty Árpád nevét viselő, dél-komáromi általános iskola küldöttei, továbbá az ógyallai városi önkormányzat képviselői – élükön Peter Závodský polgármesterrel és Hamran Mária alpolgármesterrel, valamint a Feszty-leszármazottak közül Csíziné Feszty Zsuzsanna és Nagy Sára s az egyházi méltóságok, a Csemadok Városi Szervezete és a Bastrnák László Társulás vezetői.

A gyors ütemben asszimilálódó város magyarság-megtartó bástyájának számító oktatási intézmény záróünnepélye annak saját himuszával, az Isten áldja meg a magyart… című dallal kezdődött, majd Závodský polgármester köszöntötte a jubilánst, a növendékeinek és pedagógusainak azt kívánva, hogy ezentúl is legyenek méltóak Feszty Árpád dicső nevéhez.

Majd Deme László, a „Feszty“ igazgatója arról beszélt, hogy az általa irányított intézményben minden gyermekkel éreztetik, hogy ő is számít, hiszen mindenki jó valamiben.

Elmondta: céljuk az oktatás nívójának folyamatos emelése és az infrastrukturális fejlesztés.

Hírdetés

Végül a direktor „dióhéjban“ vázolta a bő hét évtizedes múltra visszatekintő iskolájuk történetét, ecsetelve az egykori igazgatók fő érdemeit.

Az ünnepi kultúrműsorban az intézmény óvodásai, alsó- és felsőtagozatosai szebbnél-szebb versekkel, dalokkal, táncokkal léptek fel. A legkisebbek jóvoltából lagziban is részt vehetett a közönség, a Bellő folklóregyüttes által bemutatott, vérpezsdítő gömöri táncok pedig szinte habnak számítottak az ünnepi tortán.

Úgy tűnt, hogy a „Fesztyben“ a versenyeken remekelő tanulóktól kezdve, a nyugalmazott pedagógusokon át, az iskolából éppen távozó, virággal búcsúztatott szakácsnőig mindenkit megbecsülnek.

Ugyanis a diákoknak hét kategóriában osztották ki a Feszty-díjat, a Fődíjat Fekecs Angelika tanuló, a Pedagógus-díjat Bagin Tünde, az Életmű-díjat pedig Kecskés Mária és Író Mária egykori pedagógus vehette át. Az intézmény több támogatójának, segítőtársának pedig emléklappal köszönték meg az áldozatkészségét.

Az esemény további fénypontjaként kiértékelték Az iskola régen és ma című rajzpályázatot, amelyről a főszervező Csontos Ildikótól megtudtuk: valamennyi Feszty-hét során más-más témában küldhették be a műveiket az óvodások, az alsó- és felsőtagozatosok. Idén 16 hazai és magyarországi intézményből 82 pályamunkát kaptak, amelyeket az Ógyallai Művészeti Alapiskola pedagógusai, élükön Svitek György zsürielnökkel értékeltek ki. Végül 3 kategóriában összesen 11 díjjal jutalmazták a legügyesebbeket, s valamennyi művet kiállították az egyik pavilonban.

Helykorlát miatt itt csak a kategóriagyőztesek nevét tüntetjük fel: I. kategória (óvodások) – Gál Vivien (ógyallai „Feszty“), II. kategória (alsótagozatosok) – Molnár Vivien (ógyallai „Feszty“), III. kategória (felsőtagozatosok) – megosztva győzött Lakatos Erika (ógyallai „Feszty“) és Méhes Szabolcs (komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont). Valamennyi díjazottnak és felkészítő tanárának az olvasóink nevében is gratulálunk, a „Fesztynek“ pedig hosszú, sikeres jövőt kívánunk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »