Az ukrán elnök felkérte az amerikai és a kínai elnököt, hogy vegyenek részt a svájci békecsúcson – a nap hírei

Az ukrán elnök felkérte az amerikai és a kínai elnököt, hogy vegyenek részt a svájci békecsúcson – a nap hírei

A NATO-ban is ki kell tartani a béke mellett – jelentette ki a miniszterelnök a Patriótának adott interjúban. Többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre a pesti alsó rakparton a Parlamenttől az Erzsébet hídig – jelentette be a főpolgármester

A NATO-ban is ki kell tartani a béke mellett – jelentette ki a miniszterelnök a Patrióta Youtube-csatornájának adott interjújában. Orbán Viktor elmondta: már csak azt a kifejezést is elítéli, hogy NATO misszió Ukrajnában. A háború gazdasági kárairól szólva a kormányfő azt mondta: az Európai Unió országai eddig beletettek az orosz-ukrán háborúba mintegy 100 milliárd eurót és az Egyesült Államok sem maradt el ettől. Orbán Viktor felidézte: rendszeresen felteszi a kérdést, hogy mennyi fegyverre és mennyi pénzre van szükség az oroszok kiszorításához Ukrajnából, de nem kap választ, csak azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem győzhet.

Ellenzi a nyugati fegyverek bevetését Oroszország ellen a német kancellár. Olaf Scholz erről egy Berlinben rendezett civil fórumon beszélt. A kancellár kiemelte: a német fegyverszállítmányokra vonatkozóan világos szabályok vannak, amelyekben megállapodtak Ukrajnával. Hozzátette: az Ukrajna védelmi harcához küldött német fegyverek is az eszkaláció, vagyis a NATO és Oroszország konfrontációjának megelőzésére szolgálnak.

Oroszország újabb csapatokat von Ukrajna határához, Harkivtól 90 kilométerre – figyelmeztetett az ukrán elnök a világ vezetőihez intézett videoüzenetében. Volodimir Zelenszkij kétségét fejezte ki afelől, hogy Oroszország kész a párbeszédre a békéről. Az ukrán elnök felkérte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a június 15-én kezdődő svájci békecsúcson. Egyúttal jelezte, hogy eddig már több mint 80 ország erősítette meg részvételét az értekezleten.

Közeledett a G7 országok álláspontja a befagyasztott orosz vagyon kamatjövedelmének felhasználásáról. Az iparilag legfejlettebb országok a 3 napos olaszországi találkozó után kiadott közleményben azt hangsúlyozták: a befagyasztott orosz vagyon felhasználására Ukrajna javára fordíthatják, a végső döntést júniusban hozzák meg. Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen hitelfelvételt javasolt az orosz pénzeszközök kamatjövedelmét és hozamát használva fedezetként, ami 50 milliárd dollárhoz is juttathatná Ukrajnát.

Hírdetés

Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot. A jelentős rakétatámadást a Gázai övezet déli részéből, Rafahból indította a Hamász. Izrael hetek óta offenzívát folytat a város ellen. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy nyolc lövedéket azonosítottak, amelyek Rafah felől hatoltak be Izrael területére, számos rakétát elfogott a légvédelm. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Szigetújfalu közelében találták meg a Verőcénél történt hajóbaleset hatodik áldozatának a holttestét – tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A kishajón nyolc ember tartózkodott: egynek sikerült sérülten partra jutnia, még egy embert keres az Országos Katasztrófavédelem hajós kutatóegysége. A kisgéphajót és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A szállodahajó cseh kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre a pesti alsó rakparton a Parlamenttől az Erzsébet hídig 18 milliárd forintból – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta: a közösségi költségvetés forrásait felhasználva, a budapestiek akaratának megfelelően, folytatódik a rakpart fejlesztése. A Párbeszéd- DK-MSZP fővárosi listavezetője hozzátette: megvannak a tervek és a források is egy zöldebb, gyalogosbarát, árnyékolókkal, párakapukkal, napozókkal és öntözőrendszerrel ellátott terület kialakítására. A beruházás hétfőn kezdődik.

Több érv is szól az ellen, hogy Debrecenbe költöztessék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot Vitézy Dávid szerint. A főpolgármester-jelölt kőbányai sajtótájékoztatóján úgy vélte Lázár János miniszter javaslata hadüzenet a budapestieknek. Kijelentette: Budapest nemcsak egy város, de a közlekedési hálózat és a turizmus központja is, egy ilyen rangú múzeumnak pedig a fővárosban a helye.

Megfosztási eljárást kezdeményez az Országgyűlésnél Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen a Demokratikus Koalíció. Dobrev Klára, a DK EP képviselője felidézte: az elmúlt napokban számos kezdeményezést tett Sulyok Tamás felelősségre vonására, de ez szerinte még nem elég, célja ugyanis nem csak jogi, de erkölcsi és politikai természetű is. A Sándor palota korábban visszautasította Dobrev Klára állításait és azt közölte: jogi lépéseket tesz az ügyben.

Az Anora című, New Yorkban játszódó thriller, Sean Baker független amerikai filmes rendezése kapta az Arany Pálmát a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Az elismerést George Lucas amerikai rendező, producer adta át. A Csillagok háborúja 80 éves megálmodóját korábban tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a fesztivál. A zsűri különdíjjal jutalmazta A vadfügefa magjai című iráni politikai thrillert, Mohammad Raszulof Iránban börtönbüntetésre ítélt és onnan elmenekült filmrendező titokban forgatott filmjét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »