Monacói Nagydíj – Leclerc az első hazai győztes Monte-Carlóban

Monacói Nagydíj – Leclerc az első hazai győztes Monte-Carlóban

A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, így a sportág történetének első hercegségbeli győztese lett Monte-Carlóban.

Charles Leclerc overjoyed with breakthrough Monaco win as he says previous  heartache made success 'even better' | Formula 1®

Hírdetés

F1

A 26 éves monacói pilótának ez az idei első, pályafutása hatodik futamgyőzelme az F1-ben. Leclerc karrierje során harmadszor indult az első helyről Monacóban, de most először tudott nyerni ott, illetve csaknem két év szünet után diadalmaskodott ismét F1-es versenyen, ugyanis legutóbb ez 2022. július 10-én sikerült neki Ausztriában. A Forma-1-ben Monte-Carlóban eddig egy harmadik hely volt a legjobb eredmény monacói versenyzőtől, az 1950-es első itteni viadalon Louis Chiron állt a dobogó alsó fokára.
   
Leclerc mögött Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője ért célba másodikként Monte-Carlóban, míg a harmadik hely a másik Ferrarit vezető spanyol Carlos Sainz Junioré lett.
   
A rajt után szinte azonnal piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot, a mezőny hátsó felében ugyanis Kevin Magnussen (Haas) túlságosan rámenős volt Sergio Pérezzel (Red Bull) szemben, a két autó összeért, Pérez a szalagkorlátnak csapódott, autója pedig eltalálta Nico Hülkenberg (Haas) versenygépét is. A látványos, de versenyzők sérülésével nem járó baleset nyomán rengeteg törmelék került a pályára, így leállították a száguldást. A hármas ütközéssel szinte egy időben, pár másodperccel korábban az első kanyarban Sainz megpróbálta megtámadni a második helyről rajtoló Piastrit, a manőver közben a Ferrari bal első kereke hozzáért a McLaren oldaldobozához, így Sainz bal első defekt miatt a pálya szélére sodródott.
   
Az újraindításra Sainz autóját rendbe hozta a csapat, így a spanyol oda tudott állni az újabb állórajthoz: a startot a pole pozícióból kezdő Leclerc jól kapta el, megtartotta az első helyet, mögé sorrendben Piastri, Sainz és Lando Norris (McLaren) sorolt be. Az állás a versenytáv feléig semmit sem változott az élmezőnyben, ugyanakkor a Ferrari és a McLaren csapatai között komoly taktikai csata alakult ki. Leclerc és Sainz, valamint Piastri és Norris is folyamatosan rádiós kapcsolatot tartott a csapattal, mivel mind a négyen egyeztettek a boxutcában lévő szakemberekkel arról, hogy hogyan lehetne megnyerni a viadalt.
   
A hajrában aztán a négyes egyik résztvevője és csapata sem húzott semmi váratlant, Leclerc a starttól a célig az élen haladva emlékezetes győzelmet aratott, Norris pedig Piastri és Sainz mögött célba hozta negyedikként a másik McLarent.
   
A címvédő és az összetettben most is az élen álló, háromszoros vb-győztes Max Verstappen (Red Bull) hatodik lett.
   
A világbajnoki idény két hét múlva Montrealban, a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »