Németország választások előtt – Helyi püspökök nyilatkozata: „Álljunk ki a demokráciaért!”

Németország választások előtt – Helyi püspökök nyilatkozata: „Álljunk ki a demokráciaért!”

Hat német katolikus főpásztor aláírásával jelent meg felhívás a 2024-es választásokkal kapcsolatban. Heiner Koch (Berlin), Stefan Hesse (Hamburg), Gerhard Feige (Magdeburg), Ulrich Neymeyr (Erfurt), Wolfgang Ipolt (Görlitz) és Heinrich Timmerevers (Drezda-Meissen) püspök közös nyilatkozatának magyar fordítását a Vigilia folyóirat január 20-i Facebook-bejegyzése nyomán közöljük.

2024 választási év. Az európai parlamenti, a tartományi parlamenti és helyi választások felelősségre intenek minket. A német és az európai társadalom egyaránt nagyszabású és összetett kihívásokkal néz szembe. A következményeiket már most érezzük. Sokat kell tennünk azért, hogy megbirkózzunk velük. Sok ember már nem érti a politikai döntéseket. Elbizonytalanodtak, dühösek és félnek a szociális lecsúszástól. Ez azonban nem eredményezheti, hogy populista szólamok és látszólag egyszerű megoldások foglyai legyünk.

Mi, püspökök aggodalommal figyeljük ezeket az országunkban jelentkező fejleményeket. A demokratikus folyamatokat és intézményeket ma sokan megkérdőjelezik és megvetik. Egyre inkább szalonképesek lesznek populista, szélsőjobboldali és antiszemita álláspontok. A bizalmatlanság, a gyűlölet és hecckampányok szétszakítják a társadalmat.

(…) a világháborúk borzalmai és a náci rezsim rémtettei megtanították: az állam cselekvésének csak az ember érinthetetlen méltóságának tiszteletben tartása és védelme lehet a legfőbb mércéje. Meggyőződésünk szerint nem tudnak alternatívát nyújtani olyan politikai pártok, amelyek megkérdőjelezik ezt az alaptételt. Ezért nyilatkozatunkban nem csupán arra buzdítunk, hogy mindenki vegyen részt ebben az évben a választásokon, de nyomatékosan és személyesen azt is kérjük: álljanak ki az alkotmány talaján álló szabad és plurális társadalmi rendért!

Amikor eldöntik, kire szavaznak, vegyék figyelembe: társadalmunk keresztény gyökereinek, az emberi jogoknak és az emberek egyenrangúságának szem előtt tartása, a demokrácia, a szociális jogállam és a szociális piacgazdaság értékeinek tisztelete békét és jólétet hozott országunknak. Korunk kihívásaival is ezen a talajon tudunk megbirkózni.

Hírdetés

Ezért mi, püspökök egyértelműen kifejezésre juttatjuk, hogy saját lelkiismeretünk talaján nem tudjuk elfogadni olyan szélsőséges pártok álláspontját, mint amilyen a III. Weg, a Heimat és az AfD. Nyomatékosan kérjük Önöket: döntésük előtt körültekintően tájékozódjanak, mégpedig több forrásból. Vizsgálják meg a különböző politikai álláspontok mögött húzódó megfontolásokat.

Miközben gondolkodnak, tekintsék át, milyen hosszú távú következmények jelentkezhetnek családjukra és önmagukra nézve. Válasszanak felelősségteljesen.

Nekünk, püspököknek meggyőződésünk: nincs jobb államforma a demokráciánál, mivel a demokrácia lehetővé teszi, hogy békében, szabadon és igazságos körülmények között éljünk. Álljunk ki határozottan és tetterősen a demokráciáért, s építsünk közösen jobb jövőt.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »