Nehéz idők várnak ránk, a háború miatt sokan elveszíthetik a munkájukat

Nehéz idők várnak ránk, a háború miatt sokan elveszíthetik a munkájukat

A szlovákiai cégek már érzékelik a háborús konfliktus negatív következményeit, és éppen ez a munkanélküliség megnövekedéséhez vezethet, ami az elkövetkező hónapokban fenyeget bennünket.

A szlovákiai munkaerőpiac tehát viharos időket fog megélni, közölte a Grafton Slovakia személyzeti tanácsadó és munkaközvetítő ügynökség sajtóközleményében.

Tömeges elbocsátások fenyegetnek

A munkaközvetítő ügynökség szerint a szlovákiai cégek már elkezdtek azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy lesz-e egyáltalán valamilyen munkahely náluk. Sok vállalatot fenyeget ugyanis a gyártás befejezése, a tömeges elbocsátások és ezáltal az általános munkanélküliség növekedése.

Minél tovább elhúzódik az ukrajnai konfliktus és ezzel együtt az Oroszországgal szembeni folytatódó szankciók, annál nagyobb lesz a bizonytalanság a szlovákiai munkaerőpiacon.

Hírdetés

A mi piacunk különösen érzékeny a hasonló helyzetekre – ami az autóipar terén való túlsúlyával magyarázható.

„Németországban például az energia- és üzemanyagárak emelkedése miatt megnőtt az érdeklődés az alternatív közlekedés iránt. Csökkent az érdeklődés az autóvásárlás iránt, így kevesebb autót adnak el. És mivel a német piac erős vásárlója a Szlovákiában gyártott autóknak, a szlovák autógyártók és ezáltal az alkalmazottaik is rossz helyzetbe kerülnek a csökkenő eladások miatt” – magyarázza Branislav Jančuška, a Grafton munkaközvetítő ügynökség munkatársa.

Az üzemek felfüggesztik a gyártást

A koronavírus-válság időszakához hasonlóan most is az ipari termelés és az autóipar kezd lelassulni a leginkább. Az intézkedések enyhítésétől a gazdaság fellendülését várták – az ukrajnai háború azonban ezeket a terveket leállította.

Több ügyfelünk is megerősítette, hogy le kellett állítaniuk a termelést és haza kellett küldeniük az alkalmazottaikat. Míg korábban a chiphiány okozott gondot, jelenleg az Ukrajnában gyártott alkatrészek hiányával küzdenek”

– mondja Jančuška. Elmondása szerint a cégek ezért már felfüggesztették az új munkaerőtoborzást, és úgy tűnik, az elbocsátási hullámra is fel kell készülniük, írja a webnoviny.sk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »