Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa

Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa

Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is – hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián Budapesten.

Navracsics Tibor a Századvég Alapítvány Kihívások és értékek – Az Európa Projekt-kutatás eredményei 2022-ben című konferencián azt mondta, az uniós intézményeknek is koncepciót kell váltaniuk; az integráció mint „elit projekt” mára már nem elégséges, hiszen a jelenkor migrációs, piacvédelmi, energetikai vitáit látva egyre erősebb a nyomás, hogy az európai szinten létrejövő döntések mögött épüljön ki egy olyan közösség, amely a polgárok összességét jelenti, és képes artikulálni az európai emberek véleményét.

Hírdetés

A miniszter szerint az Egyesült Királyság kilépése a közösségből egy olyan vészjelzés volt, amelyre nem lehetett csak legyinteni, a mozzanat az európai integráció identitásának szívébe hatolt. Hozzátette: a migrációs és klímaválság, az ukrajnai háború és az annak következtében fellépő energiaválság feszültségpontokat keletkeztetett az együttműködésen belül, amelyek nemcsak az uniós szint és a tagállamok közötti együttműködésben, hanem az európai polgárok életében is jelen vannak. Ma az európai polgárok bizonytalanul, egzisztenciális félelemmel tekintenek a jövőbe. A most felnövő generációk a második világháború utáni Európában az első olyan nemzedékek lesznek, amelyeknek szerényebb anyagi és érvényesülési lehetőségekkel kell szembenézniük – mondta Navracsics Tibor.

Úgy fogalmazott: „Nehéz időket él tehát Európa, de ez nem az Európai Unió ellen szól, hanem mellette.” A bajban össze kell fogni, és az unió elmúlt hetven évének tanulsága éppen az, hogy minden akadályt és válságot le tud győzni, ha az uniós intézmények nem azt keresik, ami szétválasztja őket egymástól, hanem azt, ami összeköti – hangoztatta Navracsics Tibor.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »