Napelemek telepítésére kaphat Ukrajna Európai Uniós pénzt

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy új, a Berlin Economics gazdasági tanácsadó cégtől megrendelt tanulmány szerint Ukrajna ötször több napenergia-kapacitást tudna telepíteni, mint amennyi a kormány jelenlegi tervében szerepel – számol be az Euronews. A Greenpeace aktivistái azt követelik, hogy a háború sujtotta ország fogadjon el egy napenergia Marshall-tervet, utalva az Egyesült Államok második világháború utáni, Európa megsegítésére kidolgozott segélyprogramjára. A publikációt június közepén ismertetik a Berlinben megrendezésre kerülő Ukraine Recovery Conference előtt. Andree Böhling, a Greenpeace energiaügyi szakértője szerint az energiaválság kezelésének kell az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencia középpontjában állnia. Az invázió óta Oroszország Ukrajna energiatermelő kapacitásának több mint felét megsemmisítette vagy elfoglalta, ami országszerte áramkimaradásokat okoz. „A napenergia kulcsfontosságú Ukrajna energiaellátásának újjáépítéséhez, mivel könnyen, olcsón és gyorsan alkalmazható” – mondta Böhling, hozzátéve, hogy a decentralizált napelemes létesítmények sokkal kevésbé sérülékenyek az orosz támadásokkal szemben. Az ukrán kormány nemrégiben elfogadott tervében az szerepel, hogy 2027-ig 0,7 gigawatt többletenergia-kapacitást érjenek el országosan. A Greenpeace megbízásából készült tanulmány alapján Ukrajna ennél ambiciózusabb terveket is megfogalmazhatna, a következő három évben a 3,6 gigawatt nemcsak megvalósítható, hanem gazdaságilag előnyös is lenne. A jelentés szerint 2030-ra a teljes beépített napenergia-kapacitás a mai 5,6 gigawattról 14-re nőhet.

Ukrajna napenergia-potenciáljának kiaknázása előtt számos akadály áll, a három fő probléma a befektetők ösztönzésének hiánya, a hálózat elégtelen stabilitása és a munkaerőhiány. Ezek orvoslásán a partnerországok segíthetnének többek között kölcsönökkel, pénzügyi támogatással és szakképzett munkaerővel.

Hírdetés

A terv támogatói, köztük a Greenpeace azt is szeretnék elérni, hogy az uniós országok az ukrajnai hálózattal való összekapcsolódás projektjeit, valamint a regionális biztonságot fokozó, határokon átnyúló vállalkozásokat is támogassák. „A fenntartható, decentralizált, energiahatékony, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek fokozott támogatása hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna legyen a világ első, megújuló energiára épülő háború utáni országa, amely globális precedenst teremt az infrastruktúra-központú éghajlatvédelmi intézkedésekre” – mondta Svitlana Romanko, a Razom We Stand kampánycsoport igazgatója.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »