Napelemátverés: Az állam segít, de te fizetsz!

Magyarország világrekordernek számít a napenergia termelésében. Megelőzve a németeket és a spanyolokat is, a megtermelt villamosenergia alapján a hazai áramtermelés dobogóján a 3. helyen állunk a világon, s csak két, jóval melegebb klímájú ország, Chile és Görögország előz meg bennünket – számolt be a kormány.

A fogyasztási adatok azonban mégis azt jelzik, hogy valami nem stimmel. Hazánk a felhasznált villamosenergia negyedét külföldről szerzi be.

A lehetőségeinkhez képest arányaiban tehát nagyon kevés villamosenergiát termelünk meg itthon, miközben 1990 előtt Magyarország önellátó volt villamosenergiából.

A napenergia kapacitások bár bővülnek, de az Orbán-kormány 2021-től kezdve adminisztratív akadályokat helyezett az új fejlesztések elé. Korábban a kereskedelmi célú és az ipari fogyasztáscsökkentő napelemes erőművek engedélyezését nehezítették meg, majd ezt követte 2022-ben a betáplálási stop a háztartási méretű kiserőművekre.

Ez ugyan mára változott, de a minisztérium szerint a fejlesztők egészen 2030-ig nem számolhatnak csatlakozási lehetőséggel.

Szakemberek szerint a napelemstop mögött politikai megfontolások is álltak. Arról, hogy a rezsiemelő "rezsicsökkentés" és a "családbarát" kormány milyen mondvacsinált okokkal húzza a napelempályázatok kifizetését, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség is kifejtette az álláspontját.

Hírdetés

Véleményük szerint tragikus a helyzet, ugyanis mivel egyre több kivitelező cég megy csődbe vagy tűnik el, így a családoktól követelheti vissza az állam a csődbe ment kivitelezők összeomlott vállakozásoknak kifizetett előlegek visszatérítését.

Mert lehet, hogy nyertél a napelem pályázaton 100 százalékos kifizetéssel, a megtakarított pénzedet kifizetted a kivitelezőnek, ám amíg államilag nem bírálják el a fejlesztésedet, addig a beruházás is áll. Ugyanis az előleg, amit a napelemtelepítésre adtál, fél vagy egy év múlva már nem elég a kivitelezésre a dráguló árak és kivitelezési költségek miatt.

Ezért több esetben nem tudják befejezni a napelemtelelítést, a pályázati összeget pedig ki kell fizetni.

Ráadásul a pályázati kiírást menet közben módosították, és kivették belőle azt a határidőt, ami az államra vonatkozott volna. Jelenleg nincs határideje a dokumentációk elbírálásának. Korábban ez 60 nap volt. Ugyanakkor a magyar államnak, mivel európai uniós forrásból biztosították a támogatási összegeket, vannak elvileg határidői, amiket vállalt.

Szilágyi László, a szövetség alelnöke kiemelte azon pályázatokat, amelyek az alacsony jövedelmű családokat támogatták 100 százalékos napelemes támogatással. Mint elmondta, ezek az emberek azért vágtak bele ebbe a pályázatba, mert hittek a napenergia műszaki előnyeiben, és még a kis megtakarításukat is odaadták önrészként.

Őket fenyegeti most az, hogy esetleg a csődbe ment vagy fizetésképtelenné vált vállalkozóknak az önrészét is tőlük veszik el úgy, hogy még napelemük sem lesz a végén.

(Címlapkép: Pixabay)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »