Nagyobb szelet jut a forrásokból Budapestnek, mint a kerületeknek összesen

Nagyobb szelet jut a forrásokból Budapestnek, mint a kerületeknek összesen

A döntést nagy többséggel fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisok számára érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának 2022 december eleji eltörlése.

Azt követően, hogy a kormány eltörölte az üzemanyagok ársapkáját, a taxis szervezetek (City Taxi, 6×6 Taxi, Főtaxi, NSZ, Főtaxi, OTSZ, Taxi 4) díjemelésre vonatkozó javaslattal fordultak a Fővárosi Közgyűléshez. Az ársapka eltörlése ugyanis érezhető és nem kigazdálkodható költségemelkedés a taxisok számára. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén jóváhagyta az egységes taxistarifa, vagyis az alapdíj, a távolsággal arányos egységdíj és az idővel arányos egységdíj 10-10-10 százalékos emelését márciustól – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Hírdetés

A főváros az ügyben az ártörvény módosítását tarja szükségesnek, erről bővebben itt írtunk:

Nagy többséggel elfogadták a forrásmegosztást

Döntött a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztásáról a Fővárosi Közgyűlés, az elfogadott rendelet szerint

  • a kerületeket mintegy 232 milliárd forint (46 százalék),
  • a fővárost pedig mintegy 273 milliárd forint (54 százalék)

illeti meg.

A forrásmegosztásról szóló rendeletet 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A megosztandó bevételek a múlt évihez képest közel 193 milliárd forinttal nőnek. Ebben az évben

  • 503 milliárd forint iparűzésiadó-bevételt terveznek,
  • 1,4 milliárd forint késedelmi pótlékot és bírságbevételt, továbbá
  • 15,6 millió forint idegenforgalmi adóval számolnak, amelyből nem részesülnek azok a kerületi önkormányzatok, amelyek maguk szedik be az adót.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »