Nagy a baj Forró Krisztián stábjában! Ha így folytatja, óriási bukás lesz számára az államfőválasztás

Nagy a baj Forró Krisztián stábjában! Ha így folytatja, óriási bukás lesz számára az államfőválasztás

Beszédes, reprezentatív felmérést készített a SME napilap megbízásából január 10-14 között 1030 személy telefonos megkérdezésével az NMS ügynökség.

Azt mérte, ki nyerné a  2024. március 23-án sorra kerülő szlovák államfőválasztás első, illetve második fordulóját. A szlovák jelöltek versenyében jelenleg az ellenzéki és a kormányoldali jelölt, Ivan Korčok illetve Peter Pellegrini fej-fej mellett halad. Részletek ITT.

Sokkal beszédesebb azonban az egyedüli magyar jelölt, Forró Krisztián eredménye. A Magyar Szövetség elnökére a felmérés szerint ugyanis csak a válaszadók 1,9 százaléka szavazna. Ami édeskevés.

Miért olyan nagy a baj?

Forró Krisztián magyar jelöltként, ha tisztességes eredményt szeretne elérni, legalább 7,75 százalékot kell szereznie. Ennyi ugyanis a magukat magyarnak vallók aránya Szlovákiában a 2021-es népszámlálás adatai szerint.

Elnökválasztás: Forró (egyelőre) a mérhetetlen kategóriában, a Median SK felmérésében Ódor is szerepel

Természetesen nem várható el, hogy minden magyar nemzetiségi alapon Forróra szavaz. Ugyanakkor elvárható, hogy a Dél- és Kelet-Szlovákiában velünk együtt élő szlovákok, esetleg vegyes házasságban élők közül is akadnak majd, akik Forró Krisztiánt választják. Így a 7,75 százalék kitűzése reális cél.

Jelenleg azonban nincs még 2 százalékon sem a magyar pártelnök. A parlamenti bejutási küszöb 5 százalék, a Szövetség legutóbbi, szeptember 30-i parlamenti választáson elért eredménye (Forró listavezető, pártelnök és kampányfőnök is volt egy személyben) 4,38 százalék volt, ami 130 183 szavazatot jelentett.

Elvileg most könnyebb jó eredményt elérni, mint a parlamentin

Egy államfőválasztás magyar szempontból messze nem olyan megosztó téma, mint a parlamenti választás. Forrónak ráadásuk nincs magyar kihívója, míg a parlamenti választáson volt. Így a minimális elvárás számára a 4,38 százalék, de inkább az 5 százalék elérése lenne.

Csakhogy nem itt tartunk. Mi több, a SME számára készült felmérés azt is vizsgálta, hogy az egyes államfőjelöltekre szavazó válaszadók a parlamenti választásokon melyik pártra szavaztak.

Itt jön a legdurvább rész

Ebből ugyanis az látszik, hogy Forróra csak a Szövetség szavazóinak alig 40 százaléka készül jelenleg szavazni. Nem telt el 4 hónap sem a parlamenti választások óta, és Forró az NMS felmérése szerint már most elvesztette a pártszavazók 60 százalékát.

Hírdetés

Ez messze a leggyengébb eredmény az összes politikai párt, illetve annak elnökei közül. Összehasonlításként, viszonyításként nézzük a pontos számokat (aki szeretne böngészni az adatokban, grafikonban, az ITT megteheti):

Ivan Korčokra:

A PS szavazóinak 75,3 százaléka Az SaS szavazóinak 84,4 százaléka A Slovensko (korábbi OLaNO) szavazóinak 66,9 százaléka A Demokrati szavazóinak 84,9 százaléka A Szövetség szavazóinak 15,4 százaléka szavaz.

Peter Pellegrinire:

A Hlas szavazóinak 73,5 százaléka A Smer szavazóinak 64,3 százaléka A Szövetség szavazóinak 10,4 százaléka szavaz.  

Azaz, mindkét fő favorit esetében sokkal nagyobb a pártfegyelem, mint Forró esetében, hiszen a Magyar Szövetség elnöke még saját szavazótáborának is alig 40 százalékát képes csak megszólítani.

Minek köszönhető mindez?

Vélhetően annak, hogy Forró az államfőválasztás eddigi szakaszában gyenge, szinte láthatatlan líderként mutatkozik, és kampánya cikkünk megjelenéséig szinte értékelhetetlen. Államfőjelölti üzenetei nincsenek, logója vélhetően Barack Obama 2008-as kampányából lopott, transzparens számláját csak cikkünk után, a hivatalos kampány elrajtolását követően nyitotta meg (0 euró van rajta), amivel választási törvényt is sértett. Weboldala pedig továbbra sem működik.

Mi várható 2024-ben a világban és Szlovákiában? – A Körkép.sk tippjei

A jelöltség megszerzéséhez szükséges 15 ezer szavazat összegyűjtéséhez ráadásul fizetnie kell Forrónak. Értesüléseink szerint mindenki, aki aláírja a jelöltségét, 0,50 eurócentet kap. Ezt a munkát jellemzőek aktivisták végzik az egyes helyszíneken. Az anyagi hozzájárulás hatására ráadásul  – értesüléseink szerint – nagyon sok aláírás érvénytelen. Ezért zajlik még mindig az aláírásgyűjtés.

Forró Krisztián tagadja, hogy ellopták volna Barack Obama logóját. Megkérdeztük a szakértőt

Nagy a baj, nagy a riadalom

Két hónap múlva Szlovákia államfőt választ. Forró Krisztián körül pedig egyelőre nagy a csend. A jelek szerint maga sem veszi komolyan az ehhez szükséges politikai munkát. A felmérés így nem is mutathat mást egyelőre, mint 1,9 százalékot.

A pártelnök eredetileg saját láttatása, népszerűsítése céljából erőszakolta ki magának az államfőjelöltséget, Hogy sikeres kampány esetén megalapozzon a júniusi EP-választásoknak, ahol Berényi József szeretné listavezetőként megszerezni a havi 25 ezer, összesen több mint 1,5 millió euróval járó álommunkahelyet.

Forró Krisztián a jelek szerint egyelőre maga sem veszi komolyan az államfőválasztást. A magyar választók 60 százaléka már más jelöltet támogat, vagy egyszerűen úgy gondolja, mindezek láttán inkább otthon marad. A felmérés egyelőre így nem is mutathat mást a számára, mint 1,9 százalékot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »