Na, erre mit lép Brüsszel: A mintademokrácia Ukrajna vezető hírportálja szerint Zelenszkij „szisztematikus nyomást” gyakorol a szerkesztőségre

Na, erre mit lép Brüsszel: A mintademokrácia Ukrajna vezető hírportálja szerint Zelenszkij „szisztematikus nyomást” gyakorol a szerkesztőségre

Ukrajna legolvasottabb hírportálja, az Ukrajinszka Pravda szerdán nyilatkozatot tett közzé, amelyben szisztematikus nyomásgyakorlással vádolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalát.

írja a lap.

A lap szerint „jelenleg veszélyben van a szerkesztőség munkája” a következő lépések miatt:

Az UP szerint a fenti történések „nem nyilvános jelzések, hogy megpróbálják befolyásolni a szerkesztőség munkáját. Ezt követően a lap megfenyegette az elnöki iroda minden, rá nyomást gyakorló tisztviselőjét, hogy az ilyen lépéseknek komoly nemzetközi következményei lesznek.

Az Ukrajinszka Pravdát 2000-ben alapította Georgij Gongadze, egy grúz-ukrán kettős állampolgár, korrupcióellenes újságíró, akit nem sokkal később az akkori ukrán belügy emberei elhurcoltak majd megöltek. Jelenleg a lapot az Ukrajnában élő cseh Tomáš Fiala vállalkozó birtokolja.

Hírdetés

Ukrajnában a háború kitörése óta erősen beszabályozzák a sajtót az elnöki iroda részéről, ám ez eddig elsősorban a fronton zajló eseményeket érintő hírekre vonatkozott. Az elmúlt időszakban azonban Zelenszkij és elsőtisztje, Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője jelentős lépéseket tett a hatalom koncentrációja irányába, ami sok ellenzéki politikusnál kiverte a biztosítékot.

Az UP oroszellenes hírportál, de alapvetően ellenzéki, és ír a Zelenszkij kormányához kötődő korrupciós ügyekről is. Sőt, 2022-ben azon kevés médiumok közé tartozott, amelyek megírták, hogy Ukrajna Boris Johnson akkori brit miniszterelnök ultimátuma miatt nem állapodott meg Oroszországgal.

A lap előszeretettel ad teret a Soros által támogatott balliberális Hang (Holosz) párt képviselőinek.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár az Ukrajinszka Pravda a legolvasottabb hírportál, az elmúlt időszakban az emberek inkább a Telegram különbö9ző csatornáin tájékozódnak az ukrajnai eseményekről, főleg a háborúról. Ahogy az UP úgy más lapok a cenzúra miatt nem tájékoztatják úgy a lakosságot, mint egynémely Telegram-csatorna. Nem véletlen, hogy Zelenszkij már egy éve be akarja tiltatni a Telegram szolgáltatást egész Ukrajna területén.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »