Múzeumok éjszakája, Rozsnyón és Betlérben is

Múzeumok éjszakája, Rozsnyón és Betlérben is

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, illetve a Betléri Múzeum is csatlakozik a múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz, melynek keretében május 18-án, szombaton az érdeklődők szokatlan időpontban, este, éjszaka tekinthetik meg a tárlatokat, kísérőprogramok keretében.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a látogatók megnézhetik a helyi alkotók állandó tárlatát és az aktuális időszaki kiállítást, de workshopok is várnak rájuk, sötétedés után pedig Az éjszaka hatalmában című, a Szlovákiában élő baglyokat bemutató kiállítással is megismerkedhetnek.

A Sentinel Élményközpontban az érdeklődők egy egykori bányász kíséretében tekinthetik meg a bányászat történetét bemutató tárlatot, illetve kipróbálhatják, milyen egy igazi bányavonatban utazni, s azt, hogyan működnek a bányákban használatos mérőeszközök. Az éj leszálltával pedig az udvaron kültéri mozi várja őket, a bányászathoz kapcsolódó dokumentumfilmet vetítenek majd.

Hírdetés

A történeti tárlatnak helyet adó épületben is lesznek kommentált vezetések, s bemutatják a tímárok céhének nemrég restaurált halotti leplét, illetve magának a helyreállításnak a folyamatát.

A betléri Andrássy-kastélyban a délután folyamán alkotóműhelyek várják a gyerekeket, majd 19.00 órától kezdődnek a tárlatvezetések, mégpedig két útvonalon. Az egyik a hagyományos útvonalat követi, a másik pedig olyan helyiségekbe is betér, ahová egyébként nem léphetnek be a látogatók. Az utóbbiak központi témája a 120 évvel ezelőtt a krasznahorkai várban létesített Franciska-emlékmúzeum, amelynek kapcsán a tavalyi év végén egy kiállítás is nyílt a kastélyban „Amit a keze megérintett, amin a tekintete megpihent” címmel. A múzeum munkatársai jelezték, a különleges tárlatvezetések során meglepetés vár a látogatókra a kastély könyvtárában.

A nap folyamán egyébként nemcsak alkotóműhelyeket tartanak, hanem lovaskocsin is utazhatnak a látogatók, illetve a hagyományos tűzijáték sem marad el, ez 22.00 órakor kezdődik.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »