Mutatjuk mitől működnek hatékonyabban a napelemek

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az indiai Shoolini Egyetem kutatói terepkísérletet végeztek, hogy elemezzék, miként hatnak a termoelektromos hűtők (TEC) és a vízhűtés a napelemmodulok hőmérsékletére – számol be a PV Magazine. A termoelektromos eszközök olyan szilárdtest-eszközök, amelyek az energiatermelésnél a Seebeck-effektus, a hűtési műveletnél pedig a Peltier-effektus elvén működnek. Előbbi akkor lép fel, amikor két különböző félvezető közötti hőmérsékletkülönbség feszültséget hoz létre a két anyag között, utóbbinál a termoelemek hőmérséklet-különbségeket alakítanak ki. A TEC-eket általában ipari alkalmazásokban használják a felesleges hő elektromos árammá alakítására, magas áruk és korlátozott teljesítményük azonban akadályozza a szélesebb körű terjedésüket. A kutatók Észak-Indiában, Himácsal Prades állam fővárosában, Simlában végeztek kísérletet egy napsütötte augusztusi napon, a leginkább napsütötte órákban. A teszthez két, polikristályos szilícium cellát használtak, az elsőt nem hűtötték, a második hőmérsékletét viszont TEC-cel és vízzel mérsékelték.

A csapat szerint a kísérlet egyértelműen bizonyítja, hogy a termoelektromos modul (TEM) hűtése nagyon hatékony, és képes 25 Celsius-fokon tartani a második cellát, miközben az első 55-63 Celsius-fokos maximális tartományban működik. Ez 30-38 fokos hőmérsékletkülönbséget eredményez. A kísérlet azt is igazolja, hogy a TEM maga is hozzájárul legalább 10 foknyi hőmérséklet-különbséghez a vízhűtésen kívül.

A teszt után a szakértők a megemelkedett hőmérséklet miatti energiaveszteséget szimulálták egy szoftverrel Ázsia, Ausztrália, Afrika és Észak-Amerika 31 városában. A városok átlagos tömbhőmérséklete 27-57 fok között volt, ami 6-27 százalékos energiaveszteséget eredményezett a megemelkedett hőmérséklet miatt. A kutatók szerint ez rávilágít a PV-TEC további kutatásának és fejlesztésének fontosságára a kereskedelmi célú fotovoltaikus erőművek energiahatékonyságának növelése érdekében. A csapat a számításokhoz az első, kontrollként létrehozott cella adatait vették alapul.

Hírdetés

 

 

Kép: Gerardtv/Wikimedia Commons

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »