Mutatjuk, miért éri meg kedvesnek lenni

Amellett, hogy nem kerül semmibe, a kedvesség kifejezetten a hasznunkra válhat – és nem csak pszichológiai értelemben. Mutatjuk, milyen fizikai előnyökkel járhat az, ha kedvesek vagyunk másokkal.

Legyen az pár jó szó, egy bátorító mosoly vagy egy meglepetés gyanánt vett kávé, a kedvesség egyaránt jólesik annak, aki kapja és bizony annak is, aki adja. Sőt, nemcsak lelki, de fizikai előnyünk is származhat a kedvességből, mert az annak hatására a szervezetünkben beinduló folyamatok az egészségünkre is kifejezetten pozitív hatással vannak. Ezt szemléltetendő, a Women’s Health magazin összegyűjtötte a kedvesség 6 nagyszerű hatását, melyeket most mi is áttekintünk. Bár remélhetőleg ezek nélkül is szívesen gyakoroljuk a kedvességet másokkal, azért nem árt, ha tudjuk, milyen jót teszünk vele saját magunknak is! – írja a Házipatika.com.

A kedvesség egyik legnagyobb előnye az, hogy remek stresszcsökkentő, ennek köszönhetően az egész szervezetünkben képes mérsékelni a belső feszültség káros hatásait. Ezt megérzi az immunrendszer, a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer is. Emellett a másokkal szembeni kedvesség javítja a hangulatot, csökkenti a depresszióra való hajlamot és segít megőrizni a kognitív képességeinket, melyek mind-mind fontos szerepet játszanak abban, hogy hosszú és boldog életet éljünk.

Számos tanulmány bizonyította már a magány egészségromboló hatását. Jó hír azonban, hogy ezek csökkentésében is a segítségünkre lehet a kedvesség. Ahelyett, hogy arra fókuszálnánk, mennyire egyedül vagyunk, inkább keressük azokat a lehetőségeket, amikor mások segítségére lehetünk. Ez már önmagában mérsékli a magány érzését és az azzal járó egészségügyi kockázatokat, ráadásul a kedvességnek és figyelmességnek köszönhetően akár új ismeretségekre is szert tehetünk.

Hírdetés

A kedves cselekedetek hatására az agy fokozza a szerotonin hormon termelését, ami amellett, hogy nyugtató és szorongásoldó hatású, természetes fájdalomcsillapítóként is ismert. Egy kis endorfin hormonnal együtt pedig a sebgyógyulási folyamatokat is képes felgyorsítani a szervezetben.

A szerotonin mellett oxitocin is termelődik a szervezetünkben akkor, amikor kedvesek vagyunk, ami kifejezetten jó hatással van a szívünkre, hiszen a többi között képes csökkenteni a vérnyomást. Ez a jó hatás ráadásul nemcsak akkor érvényesül, ha mi magunk viselkedünk kedvesen, egyes kutatások szerint az oxitocintermelés beindulásához az is elég, ha csak szemtanúi vagyunk mások kedvességének.

A kedvesség egyik formája, az önkénteskedés is kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Egy önkéntesek bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a rendszeresen, heti egy órában önkénteskedő alanyok halálozási kockázata 22-44 százalékkal alacsonyabb volt azon társaikhoz képest, akik nem végeztek önkéntes munkát. Ez hasonlóan jó arány ahhoz, amit az egészséges táplálkozással tehetünk a fizikai jóllétünkért. A kutatás szerint a halálozási rizikó mellett a gyulladásokat is csökkenti az önkénteskedés.

Nemcsak annak csal mosolyt az arcára egy kedves gesztus, aki kapja, hanem annak is, aki adja! Egy brit kutatás is alátámasztotta, hogy a kedvesség fokozza az örömérzetet, ami általános jó hatással van a fizikai egészségünkre és a mentálisra egyaránt. A legapróbb cselekedetek (például egy bók vagy az ajtó kinyitása valaki előtt) is előcsalogatják bennünk a kellemes érzést, de érdekes módon a kutatók szerint ez a hatás akkor marad tartós, ha minél inkább variáljuk a kedveskedés módjait.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »