Moszkvában helyezik végső nyugalomra Alekszej Navalnijt

Moszkvában helyezik  végső nyugalomra  Alekszej Navalnijt

A csaknem két héttel ezelőtt meggyilkolt orosz ellenzéki vezetőt pénteken temetik el – jelentette be szóvivője, Kira Jarmis.

Twitter-üzenetben azt írta, hogy Alekszej Navalnijt a moszkvai Marino kerületben lévő Boriszov temetőben helyezik végső nyugalomra. „Alekszej Navalnij gyászszertartására március 1-jén 14 órakor kerül sor a Szűzanya ikonja, enyhítsd bánatomat templomból, Marino városrészben. Jöjjenek korán! A temetés a Boriszov temetőben lesz” – írta Jarmis egy Twitter-bejegyzésben.

Alekszej Navalnij családjának gondjai voltak az eltemetésével, a temetkezési cégek elutasították, amikor megtudták, kiről van szó. Az orosz ellenzéki holttestét csak szombaton adták át az édesanyjának, miután a család hosszasan próbálta visszakapni a hatóságoktól.

Kedden letartóztatták Navalnij ügyvédjét, aki az édesanyját kísérte el a temetést megszervezni hajlandó temetkezési cégek felkutatására.  

Hírdetés

Julija Navalnaja az EP-ben

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel Alekszej Navalnij özvegye. Julija Navalnaja beszédében kritizálta azokat, akik szerint Putyinnal meg kell egyezni Ukrajna ügyében, emellett határozottabb fellépést követelt az orosz elnökkel szemben, mivel szerinte az elítélő határozatok vagy a szankciók nem ártanak a hatalmának.

Navalnaját Roberta Metsola EP-elnök konferálta fel, aki diplomatikusan megköszönte Navalnajának, hogy elfogadta meghívását az Európai Parlamentbe, majd miután részvétét fejezte ki, hozzátette, ma azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Navalnijról. Ezután egy rövid videót vetítettek le az ülésteremben Navalnij életéről, amelyet özvegye elérzékenyülve nézett végig.

Navalnaja beszéde után vitát rendeztek Alekszej Navalnij haláláról és az EU lehetséges fellépéséről az orosz politikai foglyok és az elnyomott civil társadalom kapcsán.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »