Mohos Gábor püspök Berlinbe látogatott

Mohos Gábor püspök Berlinbe látogatott

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, akit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia márciusban bízott meg a külföldön élő magyar katolikusok lelkipásztori koordinációjával, november 10–12-én meglátogatta a berlini magyar katolikus közösséget.

Mivel Rasztovácz Pál 2021 januárjában bekövetkezett halála óta nincs állandó magyar ajkú papja a berlini Szent Erzsébet Magyar Katolikus egyházközségnek (Ungarische Gemeinde im Erzbistum Berlin-Brandenburg), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiküldött munkatársa, Urbán Ilona Anna fogja össze a közösséget, akinek szolgálata közé tartozik a havonkénti magyar szentmise és gyónási lehetőség – magyar pap meghívásával –, a helyszín és a szolgálattevők megszervezése is.

Novemberben Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldön élő magyar katolikusok lelkipásztori koordinációjával megbízott püspök tett eleget e meghívásnak. A Berlini Magyar Egyházközség  búcsúnapja egybeesett az esztergom-budapesti segédpüspök vizitációjával. Mohos Gábor november 10-én, pénteken délután érkezett meg Berlinbe. Az esti órákban találkozott az egyházközségi tanáccsal, hogy vacsora mellett az egyházközség helyzetéről beszélgessenek.

November 11-én, szombaton délután a Berlini Magyar Protestáns Gyülekezettel együtt szervezett ökumenikus istentiszteleten vett részt, melyen Csabay Árpád evangélikus lelkész hirdetett igét.

A közös imádságot szeretetvendégség követte. Ennek keretében a berlini magyar közösségek delegáltjai bemutatták szervezetüket, egyesületüket. Keresztény közösségek: a Magyar Protestáns Gyülekezet, a Szent Erzsébet katolikus egyházközség és az Apáczai Csere János cserkészcsapat; a magyar kultúra őrzői: a Magyar Fonó néptánccsoport és a Berlini Magyar Kórus; a magyar kultúra továbbadója: a Brunszvik Iskola és a legrégebbi, ma is működő berlini magyar egyesület, a Magyar Kolónia.

A bemutatkozások után Mohos Gábor püspök szólt a közösségekhez. Beszédében a saját identitás megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. Csak úgy tudunk másokat elfogadni, ha tudjuk, kik vagyunk, miben áll önazonosságunk, kiben hiszünk, hol vannak a határaink – mondta az esztergom-budapesti segédpüspök.

November 12-én, vasárnap a közösségi nap reggel 9 órakor, közös zsolozsmával vette kezdetét.

Hírdetés

Délelőtt Árnyvilág az életről címmel Bajkó Attila erdélyi festőművésszel folytatott beszélgetést hallgathattak meg a jelenlévők.

Vasárnap délután Mohos Gábor püspök Van jövője a katolikus egyháznak? címmel tartott előadást a püspöki szinóduson szerzett személyes tapasztalatairól és az Egyház jövőjéről.

Minthogy e hónapban ez volt az egyetlen alkalom, hogy a Berlinben élő magyarok anyanyelvükön gyónjanak, ezért a szentgyónás elvégzésére is volt lehetőség a 16 órakor kezdődő szentmise előtt.

A szentmise homíliájában Mohos Gábor püspök mindenszentek, a magyar szentek és Szent Erzsébet ünnepének hónapjában arra emlékeztetett, hogy mindannyian lehetünk szentek, sőt erre vagyunk meghívva akkor is, ha ez azzal jár, hogy elveszítünk barátokat, és újakat találunk.

A közösségi napot idén is a Berlini Magyar Kórus koncertje zárta.

A német katolikus egyház része lenni nem mindig egyszerű. Mohos Gábor, a külföldön élő magyar katolikusok lelkipásztori koordinációjával megvízott püspök Berlinben tett látogatása megerősítette az ott élő magyar katolikusokat, hogy ne adják fel hitüket, továbbra is éljenek a szentségekkel, melyek ajándékok, és ne féljenek hűségesek maradni az Egyház tanításához, akkor sem, ha úgy érződik, kisebbségben maradnak.

Forrás és fotó: Szent Erzsébet Magyar Katolikus Egyházközség, Berlin-Brandenburg

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »