Modi azt mondta Putyinnak, hogy támogatja a háború gyors és békés befejezését

Modi azt mondta Putyinnak, hogy támogatja a háború gyors és békés befejezését

Narendra Modi indiai miniszterelnök kedden azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy támogatja az ukrajnai háború gyors és békés befejezését.

Modi a közösségi hálón közzétett bejegyzésében azt írta, hogy egy telefonhívás során „véleménycserét folytattak az orosz-ukrán konfliktusról” Putyinnal, és megosztotta vele „a közelmúltbeli ukrajnai látogatása során tett észrevételeit”. A beszélgetés során saját szavai szerint „megismételte India szilárd elkötelezettségét a konfliktus mielőbbi, tartós és békés megoldása mellett”.

Az indiai miniszterelnök múlt hét pénteken Ukrajnába látogatott. Azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy „semmiféle problémát nem szabadna a csatatéren megoldani” – írja az AFP.

Hírdetés

Modi hétfőn Joe Biden amerikai elnökkel is beszélt kijevi látogatásáról. A telefonhívásban megismételte Újdelhi „következetes álláspontját a párbeszéd és a diplomácia mellett” – jelentette az indiai külügyminisztérium.

Oroszország évtizedek óta India legnagyobb fegyverszállítója. A két ország szoros kapcsolatot ápol a hidegháború óta. Az ukrajnai háború kezdete óta Moszkva csökkentett áron Újdelhi fontos olajszállítójává is vált. Az AFP szerint ez drámai módon megváltoztatta gazdasági kapcsolataikat. Ugyanakkor India erősíti a biztonsági kapcsolatokat a nyugati országokkal, Kína térségbeli befolyásának növekedése miatt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »