Mivel foglalkoznak a helyi rendőrök? (Sepsiszentgyörgy)

Mivel foglalkoznak a helyi rendőrök? (Sepsiszentgyörgy)

A helyi rendőrség feladatairól, tevékenységéről, a munkatársak jogköréről tett közzé tájékoztatót az intézmény sajtóirodája. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség 38 fős csapata öt osztályon teljesít szolgálatot, fő feladatuk a helyi önkormányzati döntések betartásának felügyelete. Mint arra felhívták a figyelmet, a Román Rendőrségtől eltérően a helyi rendőrök bűnvádi eljárást nem kezdeményezhetnek.

Szerkezeti felépítés szerint a megyeszékhely rendőrsége öt osztályra oszlik. A közrendészeti és lakosság-nyilvántartó iroda munkatársai egyebek mellett a kéregetés, csavargás jelenségének, az engedély nélküli utcai árusítás visszaszorításával, megszüntetésével foglalkoznak. Az ő feladatuk például az is, hogy a parkolóautomaták ürítésekor begyűjtött pénz biztonságban érkezzen leadásra, és ők felügyelik a kisebb-nagyobb rendezvények biztonságát is, esetenként más rendvédelmi szervekkel együtt. Tavaly 1401 személyt igazoltattak és a Sepsi OSK 26 mérkőzésén voltak jelen.

A közlekedési iroda rendőreit főként a parkoláshoz kötődő problémák esetén hívják. Az előző évben közel 1500 ilyen esetben jártak el.

A város közterületein a környezetvédelmi osztály rendőrei jár­őröznek, feladatuk egyebek mellett, hogy ellenőrizzék és meggátolják az építkezési hulladékok vagy háztartási szemét törvénytelen lerakását. Ők tavaly 288 személyt igazoltattak, szabálysértést 341 alkalommal tapasztaltak.

Hírdetés

A polgármesteri hivatal által kiállított, gazdasági tevékenységekre vonatkozó működési engedélyek érvényességének ellenőrzése szintén a helyi rendőrökre hárul. Amennyiben a dokumentumot visszavonják, a kereskedelmi tevékenységeket felügyelő iroda munkatársai megnézik, hogy az egység tevékenységét beszüntették-e. Tavaly közel félezer esetben hajtottak végre ellenőrzést.

Az engedély nélküli építkezéseket, a reklámozás céljával kihelyezett plakátokat, a kereskedelmi cégjelzéseket, cégtáblákat is a helyi rendőrségnek kell ellenőriznie. Mint azt a közleményben jelezték, a cégérek kihelyezése csak a vonatkozó előírások betartásával lehetséges. Az illetékes iroda az elmúlt évben közel 150 esetben állapított meg szabálysértést, lakossági bejelentés nyomán 44 esetben folytattak ellenőrzést.

A helyi rendőrség a nap 24 órájában elérhető. Amikor bejelentéssel, valamilyen problémával hívjuk őket, először a diszpécserszolgálat munkatársaival kerülünk kapcsolatba. Tavaly közel 1200 esetben fordultak hozzájuk a városlakók. Emellett a megyeszékhelyen kihelyezett kamerák felvételeit is ők figyelik, és szintén rájuk hárul a feladat, hogy szükség esetén egy adott gépjármű tulajdonosát azonosítsák.

A sokrétű feladatok ellátására jelenleg 38 munkatársa van a helyi rendőrségnek, Hadnagy István igazgató szerint ez fele a szükséges személyzetnek. Megjegyezte, esetenként éppen emiatt nem sikerül a megfelelő időben és helyre embert küldeniük, hogy intézkedjen. A létszámhiány pótlását a térfigyelő kamerák hálózatának bővítésével kívánják részben mérsékelni – tette hozzá.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség a 800 800 767-es telefonszámon hívható, és elérhető Whatsappon is a 0739 886 992-es számon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »