Mit süssünk ma? (Napraforgó)

Mit süssünk ma? (Napraforgó)

Hozzávalók – a joghurtos kelt tésztához: 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 140 g joghurt, 3 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, kb. 1,8 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 tojás a lekenéshez, szezámmag a díszítéshez; a töltelékhez: sonka, tejföl, mustár, paprikakrém, só, bors, reszelt sajt, hagyma.

Elkészítése. A kelt tészta hozzávalóit összekeverjük, az élesztőt nem kell külön felfuttatni. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd hagyjuk kelni.

Amíg a tészta kétszeresére nő, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, összekeverjük, adunk hozzá tejfölt, mustárt, erős vagy kevésbé csípős paprikakrémet, sót, borsot, apróra vágott hagymát. Kedvünk szerint fűszerezhetjük, illetve elhagyhatunk a hozzávalókból, lehet gombával, pestóval, sőt, édes töltelékkel is készíteni (lekvárral, cukrozott kakaóval, csokikrémmel – ez esetben a tésztába csak épp egy csipetnyi sót tegyünk).

Hírdetés

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk. (Két napraforgó lesz belőle, ha egy nagyobbat szeretnénk, és a sütőnk mérete engedi, vagy esetleg kemencében sütjük, akkor csak két részre kell osztani a tésztát.) Az egyiket kb. 2–3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe. Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.

Ekkor 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal vagy fekete szezámmal, napraforgóval stb. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük. A második napraforgóhoz megismételjük a fenti lépéseket.

Elkészítési idő: 2 óra

Mennyiség: 2 napraforgó


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »