Mire költene a kormány 1,3 milliárd eurót? Összefoglaljuk

Mire költene a kormány 1,3 milliárd eurót? Összefoglaljuk

Idén 260 millió, jövőre pedig több mint egymilliárd eurót szán a kormány az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére – jelentette be csütörtökön Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök.

„Egyszeri és rendszerszintű intézkedéseket is bevezetünk, hogy segítsük a lakosokat az infláció elleni küzdelemben. Ezek közé tartozik az egyszeri családi pótlék bevezetése az infláció által leginkább veszélyeztetett csoportok számára. Az adóbónuszt is növeljük” – hangzott el a sajtótájékoztatón. Idén az egyszeri és a rendszerszintű intézkedésekre is 260 millió eurót terveznek költeni. „Tudjuk, hogy az infláció olyan probléma, amellyel szembe kell néznünk a következő néhány évben. Jövőre több mint egymilliárd euróval segítjük Szlovákia lakosságát” – tette hozzá Heger. Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter szavai szerint a kormány a gyermekes családok támogatását tartja a legfontosabbnak. „100 eurós egyszeri juttatást fizetünk minden olyan családnak, amely családi pótlékra jogosult. Összesen 661 ezer szülő és 1,1 millió gyerek érintett. A megemelt egyszeri családi pótlék teljes összege 83 millió eurót tesz ki” – tette hozzá Krajniak.

Hírdetés

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a második támogatás az anyagilag rászoruló családoknak nyújtott egyszeri, 100 eurós támogatás. „Ez az összeg főként a megnövekedett lakhatási vagy energiaköltségek fedezésére szolgál. Összesen 5,8 millió eurót költünk erre. Ez a juttatás a családi pótlékkal együtt járó támogatással párhuzamosan folyósítható” – közölte. Krajniak tájékoztatása szerint a harmadik csoport, amelyet a kormány 100 euróval segít, az idősek csoportja. „Több mint 100 ezer olyan 62 év feletti idős ember él az országban, aki nem jogosult nyugdíjra. Összesen 10,2 millió eurót különítünk el a támogatásukra” – jelentette be. Elmondása szerint további veszélyeztetett csoport a fogyatékkal élőket (ŤZP) gondozó személyek 80 ezer fős csoportja -. „Ők is egyszeri, 100 eurós juttatást kapnak” – közölte, és hozzátette, erre a célra 8 millió eurót fordít az állam.

Az utolsó csoport, amelyet a kormány egyszeri, 100 eurós juttatással segít, a nevelőszülőké. „Ők körülbelül 7500-an vannak” – tájékoztatott. 7,5 millió eurót szánunk ennek a társadalmi csoportnak a megsegítésére. Krajniak tájékoztatása szerint az összes veszélyeztetett csoportnak nyújtott egyszeri támogatás összesen 108 millió eurót tesz ki.

A koalíciós SaS képviselői nem vettek részt az intézkedéseket ismertető sajtótájékoztatón. „Hiszem, hogy folytatódni fognak a tárgyalások az SaS-szel, és azt is, hogy ezek a tárgyalások azzal érnek véget, hogy az intézkedéseket jóváhagyja a parlament” – tette hozzá Heger.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »