Mindenki születésnapja – Életvédő sétát szerveztek Budapesten

Mindenki születésnapja – Életvédő sétát szerveztek Budapesten

A Mindenki Születésnapja Alapítvány életpárti sétát szervezett Budapesten szeptember 21-én. A szervezésben közreműködött a Jó, hogy vagy! Életvédők Szövetsége, az Együtt az Életért Egyesület, az Aquinói Szent Tamás Közéleti Egyesület és az AXIOMA Központ. Szándékuk az volt, hogy az összesereglő, ünneplő tömeg felmutassa Magyarország életpárti arcát.

„A világ jövője nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem hogy mennyire tiszteljük az életet.”
(Albert Schweitzer) Nobel-békedíjas orvos

A születés napja azért nagy ünnep családnak és egyéneknek egyaránt, mert az addig az anyaméhben fejlődő babával végre találkozhatunk. Az élet védelmére nagy szükségük van a magzatkorú gyermekeknek. Közülük évente 21 200 nem érheti meg a születésnapját.

A „Mindenki születésnapja” sétán közel háromezer ember ünnepelt együtt Budapest belvárosában.

A menet az Erzsébet téren gyülekezett. Indulás előtt felszólalt Szemkeő Gábor főszervező, Csókay András nemzetközi hírű idegsebész és Teleki Béla, a Citizen Go magyarországi koordinátora. Az esemény házigazdája Takács Bence műsorvezető volt.

Az ünneplő tömeg átkelt a Lánchídon, elhaladt a Várkert Bazár előtt, majd a Tabánba érkezett.

Az esemény főszervezője, Szemkeő Gábor köszöntötte Görgey Zsuzsát, aki több mint 10 éven át szervezett életpárti sétákat Séta az életért címmel, és most átadta a stafétát a Mindenki Születésnapja Alapítvány csapatának.

A felszólalók között volt Földi Kovács Andrea televíziós személyiség, az AXIOMA Központ igazgatója, az esemény egyik védnöke.

Móczár Boróka rezidens orvos tanúságtételében váratlanul érkező gyermekéről beszélt, és arról a szorongató félelemről, ami őt életpártiként is az abortusz felé hajtotta. Végül az élet mellett döntött. Kisfia, Ágoston is vele volt az eseményen, akit nagy tapssal üdvözöltek a résztvevők.

Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász az orvosok szerepéről beszélt, amely kulcsfontosságú a várandósság alatt, de különösen is életmentő lehet a váratlan terhesség idején, amikor az anya fél, nem lát kiutat.

Lackfi János költő, hatgyermekes családapa az apák pótolhatatlanságát hangsúlyozta. „Bár sok esetben semmit nem tudunk tenni, de minden másképp történik, ha jelen vagyunk. Ez a legfontosabb pozíció, amelyben senki nem tud helyettesíteni minket, apákat.”

Hírdetés

A beszédek után egy családi együttes állt a színpadra: Sisák Emese, Enikő, Sára és Nimród közösen elénekelték a Boldog születésnapot! dalt.

Zárásként megérkezett Agárdi Szilvia vak énekesnő, aki mindenekelőtt megköszönte, hogy édesanyja nemcsak vállalta őt, de úgy nevelte, hogy boldog lehetett. Hálás azért, hogy érzi az illatokat, ízeket, hallja a hangokat, szeretni tud, őt is szeretik és sikeres lehet. Többek között Kovács Kati Úgy szeretném meghálálni című dalát énekelte.

Az ünneplő tömegben volt olyan kisbaba, akinek az édesanyját hónapokig próbálták az orvosok abortuszra rábeszélni a magzat feltételezett fejlődési rendellenessége miatt. Ma a kislány gyönyörű, egészséges baba. Volt olyan házaspár, aki frissen örökbefogadott kisbabát tolt a babakocsiban. Voltak sérült gyermeket nevelő szülők, értelmi és testi fogyatékossággal élő gyerekek és fiatal felnőttek is hitet tettek amellett, hogy az életük értékes és boldog lehet, ha a családjuk és a társadalom feltétel nélkül elfogadja őket.

Az ünneplők között többen is voltak, akik korábban az abortuszt választották, de később ráébredtek döntésük valódi súlyára. Ők tudják igazolni, hogy az abortusz nem megoldás, hanem a már meglévő krízis megduplázása. Egyikük úgy fogalmazott: „Az abortuszomat erőszaknak éltem meg, amelyet a saját kérésemre hajtanak végre az orvosok bennem a gyermekem ellen. Már akkor éreztem, hogy talán nem jó ötlet, de nem volt, aki visszatartson. Sosem szabadulok meg az emlékétől, de most megpróbálok más anyákat ettől megóvni. Dolgozom a meg nem született gyermekekért.”

Az eseményen jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Marton Zsolt váci megyéspüspök, aki a Családiroda munkatársaival az Életvédő munkacsoportot koordinálja. Marton Zsolt püspök indította el 2021-ben az Életvédők Országos Konferenciáját, amelyet Vác, Kaposvár, Székesfehérvár után idén Szegeden rendeznek meg november 23-án.

Fontos hangsúlyozni, hogy az emberi élet tisztelete és védelme a fogantatástól a természetes halálig nem vallási téma. Tudományos tényeken alapuló emberi jogi kérdés, amely ma társadalmunk legsúlyosabb és leginkább tabusított esélyegyenlőségi kérdése. Vezető halálok az abortusz, amely legtöbb esetben teljesen egészségesen fejlődő babákat érint. Magyarországon, ahogy több más országban is válsághelyzetre hivatkozva 12 hétig bárkinek lehetősége van az abortuszt választani. Jelenleg 21 200 abortuszt végeznek évente. Ez azt jelenti, hogy minden munkanapon 81 gyermek életét oltják ki azok az orvosok, akik gyógyításra esküdtek fel.

Van segítség a bajban. Több életpárti szervezet is készen áll a válságba került kismamák és kisbabák támogatására. Az Együtt az Életért Egyesület fiataljai, a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) közösség és a Citizen Go információs standon mutatta meg a babák méhen belüli fejlődését. Idén kilencedik alkalommal indul „Kilenc hónap az életről” képzés fiatalok számára a FÉSZ szervezésében (csatlakozni a FÉSZ Facebook-oldalán keresztül lehetséges Messengeren, az első alkalom szeptember 29-én lesz). Ha egy kismama bajban van, tárcsázhatja az Együtt az Életért Egyesület telefonszámát (+36 30/598-0198), ahol felkészült munkatársak várják a hívásokat, hogy meghallgassák a telefonálókat, és segítsenek.

Aki az abortusz fájdalmával küzd, a „Ráchel szőlőskertje” és a „Ne félj, nem ítéllek el!” hétvégéken gyógyulásra találhat.

A „Mindenki születésnapja” esemény támogatója volt a Dobay Cukrászda és Pékség, akik születésnapi tortával, az országtortadöntős Árvácska tortájával és sok száz tortaszelettel érkeztek a helyszínre.

Az esemény nagykövetei Szalóki Ágnes énekes, Lackfi János költő, Zámbori Soma színész, Hamar Donát és Noémi influenszerek, Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint Csókai András nemzetközi hírű idegsebész voltak;  fővédnökei Keresztes Ilona, az Együtt az Életért Egyesület, Földi Kovács Andrea, az AXIOMA Központ igazgatója, Frivaldszky Edit az Emberi Méltóság Központ képviseletében, valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet vezetője.

Forrás: Mindenki Születésnapja Alapítvány

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »