Minden dunántúli és Pest vármegyei település profitál az E.ON áramhálózati fejlesztéseiből

Minden dunántúli és Pest vármegyei település profitál az E.ON áramhálózati fejlesztéseiből

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A fejlesztéscsomag részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg az Európai Unió támogatásával a Széchenyi Terv Plusz program keretében, részben önerőből finanszírozza az E.ON Hungária Csoport Megújítja áramhálózatát az E.ON Hungária Csoport. A fejlesztés alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése. A naperőművek száma és beépített kapacitása, az európai uniós célokkal összhangban, folyamatosan növekszik Magyarországon. Az ügyfelek energiaigénye szintén folyamatosan növekszik, ahogy a nappali órákban a napelemekből érkező energia mennyisége is. Ezt az energiát azonban jellemzően később és földrajzilag is másutt használjuk fel, ezért, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyen képes fogadni a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot, szükség van az ezt szállítani képes hálózatok fejlesztésére.

Az E.ON a jövő áramhálózatának kiépítését célzó fejlesztései közül kiemelkedik egy több, mint 20 000 beruházást tartalmazó, 115 milliárd forint keretösszegű programcsomag. Ez a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásainak felhasználásával meghirdetett „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a villamosenergia-elosztók területén” című felhívás keretében valósul meg. Az áramhálózati beruházássorozat 2022-ben indult, fedezete 50 százalékban az Európai Unió finanszírozásával, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból áll rendelkezésre, 50 százalékát az E.ON Hungária Csoport önerőből biztosítja.

A beruházásokban az E.ON több mint 88 ezer kilométeres hálózatának jelentős része érintett. Az észak-dunántúli térségben nagyjából 45 milliárd, a dél-dunántúliban 30 milliárd, Budapesten és Pest vármegyében pedig 40 milliárd forint értékű áramhálózati fejlesztést jelent. Többmilliárdos alállomás építések, digitális megoldások és üzembiztonságot növelő technológiák beépítése.

A beruházások kapcsán üzembiztos ellátást és jövőbeli bővítési igényeket is kiszolgáló új alállomások épültek. Ezek az egyenként is többmilliárdos fejlesztések teljes térségek energiaellátásáért felelősek. Ilyen a Szekszárd térségét ellátó új építésű Tolna-Mözs alállomás, vagy a kapacitásnövelt, átépített, fővárosi környezetbe illeszkedő, zöldtetős Kelenföld alállomás, valamint az idén szeptemberben elkészülő szintén budapesti Őrmező alállomás. Az újak mellett számos régi alállomás is bővült például Ráckevén, Biatorbágyon, Dunavarsányban, a fővárosban pedig Angyalföldön és Zuglóban. Egy részük nagyobb kapacitású transzformátort kapott, míg mások további transzformátor beépítésével váltak nagyobb kapacitásúvá, ilyen például a Nagykanizsa alállomás, illetve az Oroszlány Ipari Park alállomás.

Hírdetés

A többletenergia igények kiszolgálására összesen 1416 kilométernyi kis- és középfeszültségű hálózat létesült vagy újult meg. Több mint 2300 új vagy megújult transzformátor állt szolgálatba, és sokezer digitalizációs, üzemirányítási, ellátásbiztonságot szolgáló fejlesztés is megvalósult. A beruházásokkal a vállalati és ipari energiaigények kiszolgálása mellett a dinamikusan bővülő térségek energiaellátását is biztosítja a vállalatcsoport, többek között új városrészek megépülését, új lakóparkok nyitását lehetővé téve, melyek magas arányban már elve napelemes rendszerrel épülnek ki. A fejlesztések nyomán nő az érintett területek áramellátásának biztonsága, egyúttal újabb naperőműveket és háztartási méretű kiserőműveket lehet a hálózatra csatlakoztatni. A fejlesztések nyomán a beruházássorozat elkészültével összesen 1047 MW többletkapacitás jelentkezik az E.ON hálózatán. Ez azt jelenti, hogy ekkora összteljesítményű napelemes rendszer kapcsolódhat, illetve részben már kapcsolódhatott is pluszban a meglévők mellé az E.ON hálózatára a fejlesztéscsomag kezdete óta.

A fejlesztések szükségességét jelzi, hogy 2020 óta megnégyszereződött a naperőművek száma az E.ON hálózatán. Magyarországon jelenleg 265 000 háztartási méretű kiserőmű (HMKE) termel zöldenergiát. Ebből több mint 164 000 működik E.ON területen, melyből 131 000-et, a napelemek több mint 80 százalékát, 2020-2024 között csatlakoztatott a hálózatra az energiaszolgáltató. Harmóniában a környezettel A hálózati biztonság mellett a természeti környezet védelme és a fenntarthatóság szempontjai is kiemeltek a fejlesztéseknél. A Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területein és a környező településeken ezért épített az energiacég 50 kilométernyi föld alatt futó vezetékszakaszt és szüntetett meg 450 oszlopot a Solymár alállomás megújulásával párhuzamosan. Az oszlopok által
szétválasztott, védett erdők így visszahódíthatják a távvezetékek által eddig elfoglalt területeket is.

A jelentős nagyberuházások mellett sok ezer kisebb fejlesztést is megvalósít az E.ON. A meglévő eszközöket nagyobb kapacitásúakra cseréli, új szenzorokat, monitoring- és üzemirányítási eszközöket telepít, az ellátásbiztonság szempontjából fontos eszközöket modernebb, megbízhatóbb, nagyobb kapacitástartalékkal rendelkező eszközzel helyettesíti. A 115 milliárd forint keretösszegű, az Európai Unió támogatásával megvalósuló áramhálózati beruházássorozat jelentős része már elkészült és üzemel, a további tervezett fejlesztéseket 2025-ig valósítja meg a vállalatcsoport.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »