Mikor durran ki az ingatlanlufi?

Mikor durran ki az ingatlanlufi?

Bár a szakemberek azt mondják, hogy a gazdasági válságok nagyjából tízévente ciklikusan ismétlődnek, arra kevesen számítottak, hogy a koronavírus-járvány okozta válság ilyen globális méreteket ölt. A járvány akkora korlátozásokat és változást hozott az életünkbe a munka és a magánélet terén is, amilyeneket a kontinens modern kori történelme során először tapasztaltunk.

Azmár most látszik, hogy megváltoztak az emberek szokásai, ezen belül a vásárlási szokások is. Az ingatlanpiacon is jelentősen megugrottak az árak az utóbbi egy-két évben, és senki sem tudja megjósolni, mikor torpan meg a meredek emelkedés. Az ingatlanok iránt ugyanis továbbra is nagy a kereslet, a befektetők nagy része még mindig a legbiztonságosabb kikötőnek tartja ezt a pénze számára.

A Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Vágsellyei járást magába ölelő régióban is megnőtt a befektetés céljából ingatlant vásárlók száma. Vörös Edit, az IntExReal ingatlanügynökség tulajdonosa szerint korábban ez a tendencia nem volt annyira jellemző a régióban, mint napjainkban.

Elég sokan vásárolnak hitelre is ingatlant, befektetési céllal. Tehát nem lakhatásra kell nekik a ház vagy a lakás, hanem hogy nemsokára jó áron túladjanak rajta, mondja az ingatlanügynök.

Aki lakni szeretne, persze, nem így gondolkodik, számára az a fontos, hogy megfizethető áron lakást, házat tudjon venni. Ez azonban többnyire nem megy hitel nélkül.

Az ingatlanárak olyan magasra kúsztak a járvány előtti évekhez képest, hogy a családalapító fiatalok kölcsön nélkül, megfizethető áron az ország gazdaságilag fejletlenebb régióiban sem tudnak saját otthonhoz jutni. A legnagyobb arányú emelkedés a Pozsonyi és a Kassai kerületben tapasztalható, de az ország kevésbé fejlett régióiban is érezhető a lakáshiány.

– A járvány kirobbanása óta a mi régiónkban is jelentősen megemelkedtek az ingatlanárak, és azt tapasztalom, sokkal nagyobb lett a kereslet is. Az elején még csak a lakásárak emelkedtek meg, úgy 4%-kal, ami később felkúszott 7-8 százalékra, sőt helyenként akár 10% százalékra is, majd a lakóházak ára is felment. Ott már általánosnak mondható a 10%-os emelkedés a járvány kirobbanása óta – mondja Vörös Edit, hozzátéve, a banki hitelek kamatjai jelenleg olyan minimálisak, hogy nem is emlékszik, mikor voltak utoljára ilyen alacsonyak. – A Szlovák Nemzeti Bank is azt állítja, továbbra is tartja az árakat, és ez mindenképpen hozzájárul a kereslet, illetve az ingatlanárak emelkedéséhez. Ráadásul az embe-rek nemcsak hitelre vásárolnak, de készpénzért is, körülbelül másfél éve kiegyenlítődött ez az arány.

Hírdetés

Az ingatlanügynök szerint a régiójában jelenleg sok új ingatlan épül, és egyelőre nem is csökken a kereslet irántuk. A rendkívül kedvező kamatok miatt a fiatalok átértékelték a helyzetüket.

– Mivel a járvány idején sokan online dolgoztak, az együttélés, ami eddig működött a családon belül, nem biztos, hogy ideális volt, így a fiataloknak meg kellett oldaniuk a helyzetüket. Mivel az albérleti díjak aránylag magasak, jobban megéri hitel segítségével saját ingatlanra szert tenni, mint albérletbe költözni – állítja a szakember, aki szerint a szabad építkezési területek azonban lassan elfogynak, ami feltételezhetően még feljebb hajtja az árakat.

Ez azonban nemcsak szlovákiai jelenség, a lakásárak rohamosan emelkednek az egész világon. Ahelyett, hogy a járvány megfékezte volna az ingatlanok árának az emelkedését, felgyorsította azt. Ezt az is okozhatja, hogy az emberek a járvány okozta bezártság idején nem költöttek annyit, mint azelőtt, több készpénzt halmoztak fel, amit most szeretnének ingatlanba fektetni.

A járvány kirobbanása elején sokan még azt feltételezték, hogy talán megállnak az ingatlanárak, ez azonban vágyálom maradt, a valóság teljesen másként alakult. A kielégíthetetlen kereslet, a szűkös kínálat és az olcsó hitelek egyre nyomják a görbét felfelé. A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint a lakásárak tavaly majdnem 12 százalékkal nőttek, az idei év első negyedében pedig több mint 15 százalékkal. Ráadásul további növekedésre számítanak.

Országos szinten további problémát jelent a foghíjas kínálat. Az új projektekre a befektetők a járvány miatt nem kaptak engedélyt, és alaposan megnőtt az építőanyagok ára is. Ezekből jelenleg hiány mutatkozik a piacon, hívja fel rá a figyelmet a Bond Reality ügynökség igazgatója, Daniela Rážová. Az ingatlanpiac anomáliájában közrejátszanak a bonyolult építkezési eljárások is, s ennek következtében lelassult az építkezés az országban. Építkezési engedélyt kapni sem egyszerű manapság. A szakemberek szerint telekből is kevés van, mert nem változtak a telekrendezései tervek.

A probléma egy részét az új építkezési törvény tudná kezelni, már ha megszületne. A jelenlegi törvény elavult, paragrafusai nem egyértelműek, ami a gyakorlatban gondot jelent, és gyakran kiskapuk keresését a szabályok kijátszásához. A problémát elsősorban az építkezési hivatalok rugalmatlan működése okozza, a tétlenségük és az építkezési engedélyek kiadásának elodázása. Amennyiben a hivatalnokok önkénye nem szűnik meg, továbbra sem lehet zökkenőmentesen építkezni.

És a törvény elfogadása késik. A törvényjavaslat ugyanis, amely tárcaközi egyeztetésen van, sokak számára elfogadhatatlan. Legnagyobb bírálói az önkormányzatok és a civil szervezetek, akik a pozícióik megtartásáért küzdenek. Az új szabályok alapvető céljával – lerövidíteni az építkezések engedélyeztetési folyamatát – elvileg senkinek sincs problémája. A kritikusok azt kifogásolják, hogy a törvényjavaslat alapján elveszítenék a beleszólásukat az építkezésekbe, és elveszítenék a jogukat arra, hogy önálló döntéseket hozhassanak az építkezésekkel kapcsolatban. És amíg nem születik konszenzus, a helyzet sem javulhat.

A kérdés csak az, hogy elértük-e már e tekintetben a plafont, vagy van még feljebb is, és rendeződik-e az ingatlanpiac a járvány után. A szakemberek azt feltételezik, hogy az árak emelkedni fognak még egy ideig, egyelőre rohamos árcsökkenés nem várható, azaz egyhamar nem durran ki az ingatlanlufi.      

Megjelent a Magyar7 2021/32.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »